Δράσεις ενάντια στις ανατιμήσεις στο ρεύμα

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Το να ζεις στον καπιταλισμό σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, ένα εκ των οποίων είναι το ρεύμα, εξαρτώνται από τους νόμους προσφοράς και ζήτησης. Εξαρτώνται από γεωπολιτικούς παράγοντες όπως εξαρτώνται και από στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των κρατών. Δε θα είχαν νόημα οι παρεμβάσεις μας στην ελληνική ΔΕΗ, στην ΡΑΕ ή σε ιδιωτικούς παρόχους αν το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στο ρεύμα εξαρτώνταν αποκλειστικά από τέτοιους παράγοντες. Δε μπορεί να κάνει τίποτα η ΔΕΗ για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας με άξονα την ενέργεια. Δε φταίει η ΡΑΕ για το νέο φαγοπότι του καπιταλισμού με την πράσινη μετάβαση, ούτε ιδιωτικές εταιρείες στα νότια Βαλκάνια επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες που μέσα στο ψύχος των ημερών ο φτωχός κόσμος θα πρέπει να προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα με κλειστές σόμπες θέρμανσης γιατί δε θα έχει να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ τον άλλον μήνα. Υπάρχουν πολλές περισσότερες αιτίες που τις όποιες «κακές διεθνείς συνθήκες» τις πολλαπλασιάζουν, ώστε τελικά αυτές οι διεθνείς συνθήκες να παίζουν τον μικρότερο ρόλο στην τεράστια αύξηση κόστους του ρεύματος και του φυσικού αερίου που καλούμαστε να πληρώσουμε. Αιτίες για τις οποίες ευθύνεται η ΔΕΗ, η ΡΑΕ, οι ιδιώτες πάροχοι και επενδυτές, το ελληνικό κράτος.

Το πιο απλό μέτρο ευθύνης ήταν ότι σε ένα σκηνικό που η αύξηση των τιμών ήταν από καιρό αναμενόμενη, το ελληνικό κράτος δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για να εξασφαλιστούν φθηνότερα τιμολόγια. Δε μπήκε καν στον κόπο να ασχοληθεί. Η πλέμπα θα πληρώσει και την πράσινη μετάβαση και τον τετραπλασιασμό της τιμής του αερίου, «κι ας ελπίσουμε να μην είναι βαρύς ο χειμώνας». Διάφορα κράτη, ακόμα και Βαλκανικά, που μάλλον δεν έχουν τόσο βέβαιη την υποτακτικότητα των υπηκόων τους, έχουν εξασφαλίσει έως και 30% χαμηλότερες τιμές στο αέριο.

Αλλά το κυρίως πιάτο έρχεται μετά και αφορά όλο το σύμπλεγμα κράτους και εταιρειών σε ένα ιδιωτικοποιημένο πεδίο αγοράς ενέργειας. Θυμόμαστε την πολιτική προπαγάνδα για τα προνόμια της εργατικής αριστοκρατίας και για το κόστος της ΔΕΗ στον προϋπολογισμό. Ε, λοιπόν αυτά τα ποσά ήταν πολύ μικρά σε σχέση με το χρήμα που διακινείται σήμερα ανάμεσα στους ιδιωτικούς πάροχους ενέργειας, για να μην αναφερθούμε και στο όργιο που έχει στηθεί με τις ανεμογεννήτριες, την απολιγνιτοποίηση και τον «επενδυτικό οργασμό» στη φούσκα της πράσινης ενέργειας.

Πρόκειται για ένα όργιο κερδοσκοπίας που μας έχει εγκλωβίσει σε μια συνθήκη απειλής για στοιχειώδεις όρους επιβίωσής μας στην καθημερινότητα.

Και ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός που θα έριχνε μαγικά τις τιμές τελικά τις εκτοξεύει. Πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ αύξησε 80% το σταθερό της τιμολόγιο μόνο και μόνο για να μη χάνουν πελάτες οι ιδιώτες πάροχοι ανταγωνιστές της.

Να κατανοήσουμε ότι το ποσό που βλέπουμε στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου περιέχει πολλά περισσότερα από το ρεύμα. Περιέχει τις κερδοφορίες εκατοντάδων εκατομμυρίων των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΗ για το 2021, περιλαμβάνει μισθούς 80.000 ευρώ το μήνα σε μεγαλοστελέχη και golden boys, περιλαμβάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων που πέφτουν στην αγορά της φούσκας της πράσινης ενέργειας.

Και να μην ξεχνάμε σε τι συνθήκες ζούμε.

Ζούμε σε πανδημία με καθημερινούς νεκρούς επιπέδου εθνικού πολέμου, χωρίς δουλειές, με εφιαλτικά ενοίκια, με έκτακτα ιατρικά κόστη, με καθημερινή ανασφάλεια και με μια ακρίβεια που πατάει πάνω στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και την μετακυλήει από τις επιχειρήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Μας ρίχνουν από παντού…

Γι’ αυτό κάθε φορά που ο κόσμος σε ένα σπίτι σκέφτεται να ανοίξει θερμοσίφωνα, κάθε φορά που κλείνει τη σόμπα και προτιμά ηλεκτρική κουβέρτα γιατί καίει λιγότερο, κάθε φορά που χάνει τον ύπνο του γιατί μαζεύτηκαν 3-4 απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος κι όπου να ‘ναι θα το κόψουν, καλό είναι να θυμάται ποιος και τι φταίει.

Και επειδή το τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον είναι προφανές, εμείς προειδοποιούμε.

Είναι δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια δε θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος της ηλεκτροδότησης. Σε λίγους μήνες από τώρα για πολύ κόσμο θα έχει συσσωρευτεί ένα χρέος αδύνατο να πληρωθεί. Κράτος, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Πάροχοι, ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, εξαρτημένες και ανεξάρτητες αρχές, ιδιωτικά συνεργεία διακοπών, όλοι αυτοί, μαζί και χώρια θα πρέπει να απαντήσουν ένα ερώτημα: θα κόψουν ή όχι το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν;

Στους εκατοντάδες χιλιάδες που δε θα έχουν να πληρώσουν.

Το να το κόψουν είναι η λάθος απάντηση…

Κι αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που εκπέμπουν οι τελευταίες παρεμβάσεις μας

  1. Στη διοίκηση ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη
  2. Στη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Πειραιώς
  3. Στα γραφεία της Nrg, ιδιωτικού παρόχου ενέργειας στο Μαρούσι

Απαιτούμε κατ’ ελάχιστον και άμεσα φτηνό ρεύμα για όλη την κοινωνική βάση που να μπορεί να καλύψει χωρίς εκπτώσεις τα αυτονόητα μια αξιοπρεπούς επιβίωσης. Είναι μια πολύ πρακτική και ξεκάθαρη απαίτηση. Κράτος και αφεντικά, ας κόψουν ένα ποσοστό από τα κέρδη τους, ας δυσαρεστήσουν και μερικούς φίλους τους. Αλλιώς ας πάρουν το ρίσκο να αντιμετωπίσουν οργή. Δεν διατηρείται εύκολα η υποτακτικότητα χωρίς φως και θέρμανση…

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ