Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα: Παρέμβαση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, 2022

Η καθολική επίθεση στα σώματα και τις ελευθερίες των γυναικών υπήρξε πάντα κύριος στρατηγικός στόχος της δεξιάς. Από την αναπαράστασή της γυναίκας ως παθητικής θεόπνευστης φύσης, μια επιβολή καθοδηγούμενη από τη θρησκεία και την εκκλησία, μέχρι και τη χρήση ψευδοεπιστήμης και το μεταβολισμό της κοινωνικής αβεβαιότητας σε συντηρητισμό, σε λογικές alt-right, ο στόχος παραμένει κοινός και σαφής για τους δυνάστες του καπιταλισμού και της πατριαρχίας παγκοσμίως.

Αφότου, λοιπόν, είδαμε μέλη της κυβέρνησης, ακόμα και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παίρνουν μέρος σε συνέδρια <<γονιμότητας>> στα οποία παρίστανται περισσότεροι παπάδες από – έστω και κεφαλαιοκρατικά και ιδεολογικά ταγμένους, για τα προσχήματα – ειδήμονες και πόσω μάλλον γυναίκες, φτάσαμε στο σημείο όπου υπήρξαν και οι πρώτες απόπειρες να δηλητηριαστούν ακόμη περισσότερο οι βαθμίδες εκπαίδευσης, να γίνει η ακόμη σκληρότερη κατήχηση των παιδιών μας, να εδραιωθεί μία ακόμη από τις κανονικότητες που υποσχέθηκαν.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι ένας φορέας, που εντός των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνεται η δυνατότητα να κάνει αυτεπάγγελτες εισηγήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή επιπρόσθετου υλικού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και έκανε με την έγκριση και εισήγηση υπέρ μιας σειράς από βίντεο ενός προγράμματος με τίτλο <<Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για τη γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα – Γονιμότητα – Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα>> της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, βίντεο προσβλητικών σχεδόν σε κάθε κεκτημένο των φεμινιστικών κινημάτων.

Ήδη από τον τίτλο, γίνεται σαφής η στόχευση σύνδεσης της σεξουαλικότητας με τη γονιμοποίηση ως μοναδικό σκοπό της και η οριοθέτηση της γονεϊκότητας στα πρότυπα της αγίας πυρηνικής οικογένειας. Το περιεχόμενο γίνεται προσβλητικό ακόμη και στη νοημοσύνη του θεατή, αφού αποτελεί μια σειρά από σκοταδιστικές δεισιδαιμονίες με επιστημονικό περίβλημα που αποσκοπούν στην απομάκρυνση των γυναικών από την αυτοδιάθεση του σώματός τους και τη μετατόπιση της επιμόρφωσής τους στο πως θα είναι ιδανικές και υπάκουες μανούλες της επόμενης γενιάς, θέτοντας σαφή όρια και γραμμές ακόμη και για το τι και πως να σκέφτονται.

Φυσικά, εντός όλων των άλλων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκλείει και προσβάλλει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θηλυκότητες και μη, διότι κατά την άποψη αυτών των φωστήρων της εκπαίδευσης μάλλον δεν έχουν θέση στο ευρύτερο πλάνο, αφού μέρος των βίντεο με αναφορά σε αυτά τα άτομα υποστηρίζει πως η ύπαρξή τους οφείλεται στις λάθος σκέψεις της βιολογικής μητέρας τους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε φτάσει στα χέρια και είχε πάρει έγκριση από το υπουργείο και είχε σταλεί σε γυμνάσια για την άμεση εφαρμογή του, απ’ όπου και έγινε γνωστό. Έπειτα από την κοινωνική καταγραυγή, η Ν. Κεραμέως ανακάλεσε την έγκριση και μάλλον ελπίζει πως η επόμενη απόπειρα δε θα πάρει αντίστοιχη έκθεση στην κοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου προσπαθούσε να μεταθέσει την ευθύνη της εισήγησης του προγράμματος, κυρίως με την πρόφαση ότι οι επιλογές τους δεν έχουν αναγκαστικά πολιτικό πρόσημο.

Πέραν αυτού, βέβαια, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικού Μεσαίωνα δε σταμάτησε εκεί. Είχε τη φαεινή ιδέα μάλιστα να εισηγηθεί υπέρ και της εισαγωγής «εκπαιδευτικών» προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής του Άδωνι Γεωργιάδη εντός των σχολείων. Πρόκεται όχι μόνο για μια σκανδαλώδη πρόταση, καθώς και με κρατική σφραγίδα νομιμοποιούνται εκπαιδευτικά οι προσωπικές μπίζνες του Γεωργιάδη και του επιτρέπεται να κάνει τον απαραίτητο για την τσέπη του εισοδισμό μέσω του δημόσιου σχολειου, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη μιας και ουκ ολίγες φορές η Ελληνική Αγωγή έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με πάσης φύσεως καρναβάλια αρχαιολαγνείας, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό του Έλληνα ως καθαρού εκπρόσωπου της Άριας φυλής, ως του πρώτου ανθρώπου (!). Το ΙΕΠ, δηλαδή, και η κυβέρνηση ΝΔ με την πολιτική και ιδεολογική καθοδήγηση της Ν. Κεραμέως στα της εκπαίδευσης προωθούν όχι απλά την πειθάρχηση της γυναίκας και τον συντηρητισμό, αλλά ξεκάθαρα φασιστικές λογικές που θέλουν τα παιδιά μας καθαρούς Έλληνες απογόνους του Περικλή και του Σωκράτη. Προφανώς, δε μας εκπλήσσουν. Για άλλη μια φορά, η Δεξιά μας υπενθυμίζει ποιο είναι το πολιτικό και ιδεολογικό της παρελθόν, και το λέμε ξεκάθαρα: η «ένδοξη» λαϊκή Δεξιά και η Χούντα των Συνταγματαρχών. Γιατί μόνο αυτοί προχωρούσαν σε τέτοιες κωμικοτραγικές «εκπαιδευτικές πολιτικές».

Τον απώτερο σκοπό τους τον καταλαβαίνουμε πολύ καλά, και δεν είναι άλλος από την επανεμφάνιση και εδραίωση του δόγματος πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, ξεκινώντας από τους χώρους της εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να μην αλλοιωθούν οι συνειδήσεις των υπηκόων τους από μικρή κιόλας ηλικία.

ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΕΙΣΟΔΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ

Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα

* Το βίντεο της παρέμβασης εδώ

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ