Στήριξη διαδήλωσης – 16/4 19:00 πλατεία Εξαρχείων

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

Δε μας κάνει καθόλου εντύπωση που τα Εξάρχεια αποτελούν διαρκώς σημείο αναφοράς για την εξουσία, τόσο σε επίπεδο πολιτικού λόγου, όσο και έργων. Πρόκειται για μια ιστορική περιοχή που διατηρεί, ήδη από το ’44 και τα Δεκεμβριανά, τη Χούντα των Συνταγματαρχών, την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους αντιεξουσιαστικούς μεταπολιτευτικούς αγώνες μέχρι και σήμερα, αδιάσπαστη τη γραμμή της αγωνιστικής-επαναστατικής παράδοσης, αφήνοντας πίσω νεκρούς από τα χέρια της εξουσίας στο πρόσφατο παρελθόν (Μ. Καλτεζάς, Α. Γρηγορόπουλος). Τα Εξάρχεια, πέρα από έναν ιστορικά προσδιορισμένο ως χώρο εξέγερσης, ορίζουν επίσης το σημείο συνάντησης κατοίκων, πολιτικών ομάδων και κοινωνικών χώρων/δομών με όρους αυτοοργάνωσης και ταξικής αλληλεγγύης, μια συνθήκη που όχι μόνο δε λειτουργεί αντικοινωνικά, αλλά ίσα ίσα έχει προσφέρει και έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην κοινωνική βάση.

Μετά το ναρκεμπόριο, ο νέος τρόπος που βρήκε τώρα η εξουσία να εισβάλει και να «καθαρίσει» τα Εξάρχεια είναι με τη νέα γραμμή 4 του μετρό που προβλέπει σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων. Ίσως μάλιστα το μετρό να αποτελέσει και τον αποτελεσματικότερο, αν δεν αντισταθούμε, δούρειο ίππο για το κράτος και το κεφάλαιο, προκειμένου να γίνει η δουλειά σωστά. Και αυτό διότι με ένα έργο δημόσιου ενδιαφέροντος μειώνεται το κοινωνικό ρίσκο και η ζημιά από πλευράς κράτους, ενώ θα πολλαπλασιάζονταν αν προχωρούσε σε άμεσο και γρήγορο μετασχηματισμό της περιοχής χτυπώντας την καθημερινά με έναν στρατό από μπάτσους.

Βέβαια, σε μια περίοδο που η ακρίβεια όλο και ανεβαίνει, που ματώνουμε για να πληρώσουμε το νοίκι και το ρεύμα, για να αγοράσουμε τα βασικά και αναγκαία από το σουπερμάρκετ, ένας σταθμός μετρό στην κεντρική και μοναδική πλατεία των Εξαρχείων μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετεί. Γιατί ένα μετρό, και μάλιστα σε ένα τέτοιο σημείο, φέρνει και οικονομικές αλλαγές που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των κατοίκων. Τα ενοίκια ανεβαίνουν, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται, και η καθημερινή ζωή γίνεται ακόμα πιο αβίωτη για τους ανθρώπους της τάξης μας, για τους/τις εργαζόμενους/ες, για τους/τις φοιτητές/τριες.

Κι οι μόνοι κερδισμένοι φυσικά από αυτήν την υπόθεση θα είναι το κράτος και το κεφάλαιο. Από τη μια, ο Μητσοτάκης και ο Μπακογιάννης γιατί πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα θριαμβεύσουν επί των οργανωμένων πολιτικών ομάδων, των κατοίκων και των κοινωνικών χώρων/δομών, και θα καταστρέψουν κάτι που τους ενοχλεί πάρα πολύ. Την ύπαρξη δηλαδή μιας περιοχής, της οποίας οι κάτοικοι και τα πολιτικά υποκείμενα που δραστηριοποιούνται εκεί έχουν επιλέξει να οργανώνονται και να αλληλεπιδρούν με έναν τρόπο που δε χωράει στα καλούπια τους. Από την άλλη, το κεφάλαιο, που έχει ήδη εισβάλει στη γειτονιά με τα real estates να αγοράζουν το ένα διαμέρισμα μετά το άλλο, γιατί θα μπορεί ανενόχλητο και με κρατική κάλυψη να κάνει τις μπίζνες του μετατρέποντας μια ζωντανή περιοχή σε ένα αποστειρωμένο τουριστικό περιβάλλον.

Κανένα δημόσιο έργο, λοιπόν, δεν είναι αθώο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την καταστροφή της μοναδικής ελεύθερης και δημόσιας πλατείας στην περιοχή. Αποτελεί καθήκον μας να αντισταθούμε στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου να μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε τουριστικό θέρετρο και μουσειακού τύπου ζώνη εκμετάλλευσης.

ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ