Διήμερη εκδήλωση «Αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Προοπτική και συνέχεια»

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο Ρουβίκωνας διοργανώνει διήμερη εκδήλωση στο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, με κεντρικό θέμα: «Αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Προοπτική και συνέχεια», Σάββατο και Κυριακή 8-9/10, ώρα 6:30μμ.

Η κλιματική κρίση και η συνολική επιβάρυνση του πλανήτη επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Κατανοώντας την ανάγκη να υπάρχει οργανωμένη απάντηση, αποφασίσαμε να καλέσουμε σε μια εκδήλωση με ομιλητές από αγωνιζόμενα κομμάτια διάφορων περιοχών, ευελπιστώντας στη σύνδεση των αγώνων μεταξύ τους, καθώς και να γίνουν οι αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος κεντρικό ζήτημα στα μητροπολιτικά κέντρα.

Και ποιος δεν ξέρει πλέον ότι η λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη» ή «πράσινη ανάπτυξη» που προωθείται τα τελευταία χρόνια ως απάντηση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ουδεμία σχέση έχει με την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος ή έχει κίνητρο τις οικολογικές ευαισθησίες. Μόνο δημιουργεί καινούργιες ανάγκες, καινούργια πεδία κερδοσκοπίας. Δεν είναι παρά ένας όρος «πλυντήριο», για το έργο που έχουμε ξαναδεί.

Στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε συνήθως σύμπραξη ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, για την υλοποίηση «επενδύσεων» μεγάλης κλίμακας, που επιβάλλονται και δεν υπολογίζουν ούτε οικοσυστήματα, ούτε τοπικές κοινωνίες. Ακολουθεί η καταλήστευση των φυσικών πόρων, μέσω αποικιοκρατικών συμβάσεων. Δημιουργείται εμφυλιακό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες που χωρίζονται σε αυτούς που υποτίθεται ευνοούνται από τις «επενδύσεις» και σε αυτούς που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τον τόπο τους. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, οι κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ, η δικαιοσύνη, μπαίνουν στην υπηρεσία των πολυεθνικών ή των μεγαλοεργολάβων.

Έχουμε δει εικόνες σκληρής καταστολής, βιομηχανία διώξεων και προσπάθεια τρομοκράτησης και εξόντωσης, ηθικής και οικονομικής, για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους. Παράλληλα όμως έχουμε δει σοβαρή αντίσταση στις δυνάμεις καταστολής, μαζικές διαδηλώσεις στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα, τις τοπικές κοινωνίες να οργανώνονται στη βάση τους, την αλληλεγγύη να θριαμβεύει. Μας μένει να δούμε την προοπτική.

Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, συλλογικότητες, συνελεύσεις και πρωτοβουλίες κατά τόπους που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των τόπων τους.

Ρουβίκωνας

Τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτές τις δύο μέρες είναι οι Εξορύξεις (Β. Ελλάδα, Κρήτη, Ήπειρος), οι ΒΑΠΕ (Αιολικά πάρκα), η διαχείριση των απορριμμάτων και η ιδιωτικοποίηση του νερού.

Πρόγραμμα Διημέρου

Σάββατο 8/10

Θεματική – Εξορύξεις, με ομιλητές:

Μαρία Καδόγλου από Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Χατζηγιαννάκης Γιάννης από Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Θεματική – Διαχείριση απορριμάτων, με ομιλητές:

Μέλος του Συντονισμού συλλογικοτήτων Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Λευκίμμης

Διαδικτυακή παρέμβαση από την Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία

Κυριακή 9/10

Θεματική – ΒΑΠΕ, με ομιλητές:

Βασιλάκης Γιάννης – Συντονιστικό Ρεθύμνου ενάντια στις ΒΑΠΕ

Μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα

Μπάλτας Αναστάσιος – πρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας

Θεματική – Ιδιωτικοποίηση Νερού, με ομιλητές:

Μέλος της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα (Αχελώος)

Διαδικτυακή παρέμβαση από την ανοιχτή συνέλευση Σταγιατών

 

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ