Παρέμβαση στο σπίτι του Αλέξανδρου Κρομμύδα στην Κηφισιά, προέδρου και συνιδιοκτήτη της εταιρείας ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2022

Τον Ιούνιο του 2022 οι εργάτες της οινοποιίας «Μαλαματίνα» ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας ως αντανακλαστική αντίδραση σε απολύσεις πέντε συναδέλφων τους. Οι πέντε απολύσεις έγιναν 15, τις αρχικές κινητοποιήσεις διαδέχτηκε ο αποκλεισμός του εμφιαλωτηρίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και το πάγιο αίτημα του αγώνα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα είναι η ανάκληση των 15 απολύσεων και η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της οινοποιίας.

Τον Δεκέμβριο 2021 υπογράφτηκε με τη συναίνεση και τη στήριξη του σωματείου εργαζομένων η λεγόμενη «συμφωνία εξυγίανσης» της επιχείρησης που περιλάμβανε διαγραφές και διακανονισμούς οφειλών της προς το δημόσιο και πιστωτές. Περιλάμβανε επίσης ρητή δέσμευση για την τήρηση συγκεκριμένων όρων, από την πλευρά της εργοδοσίας. Οι όροι αυτοί αφορούσαν στην εξασφάλιση όλων των ήδη υπαρχόντων εργασιακών θέσεων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Φυσικά οι νέοι ιδιοκτήτες δεν τήρησαν τους όρους επικαλούμενοι ότι οι εργαζόμενοι τους κοστίζουν ακριβά, ότι «παίρνουν πολλά», οι ίδιοι εργαζόμενοι που έβαλαν πλάτη στο να κρατηθεί η Μαλαματίνα ζωντανή με παρακράτηση του 20% του μισθού τους για τρία χρόνια.

Τα νέα αφεντικά ξεκίνησαν τις απολύσεις τη μία μετά την άλλη, άνθρωποι που ζούσαν τις οικογένειές τους από αυτό το μεροκάματο έμειναν άνεργοι. Στη θέση τους πήραν άλλους, καινούργιους, χωρίς κανένα θεμελιωμένο εργασιακό δικαίωμα από αυτά που προβλέπει η επιχειρησιακή ΣΣΕ, πιο εύκολα διαχειρίσιμους και απόλυτα απροστάτευτους απέναντι στο καθεστώς που έφερε η νέα ιδιοκτησία. Ξεκίνησαν να πιέζουν για υπογραφή ατομικών συμβάσεων διάρκειας δύο μηνών (!) και μάλιστα χωρίς να δώσουν αντίγραφο στους εργαζόμενους, χωρίς καν να τους επιτρέψουν να διαβάσουν τι υπογράφουν . Βάφτισαν τον τραμπουκισμό και τους εκβιασμούς «λειτουργικό εκσυγχρονισμό της επιχείρησης», τόλμησαν να αποκαλέσουν τους εργαζόμενους τεμπέληδες, αυτά τα παράσιτα, οι ευνοημένοι τεχνοκράτες που κάθονται στο σβέρκο της κοινωνίας και μασάνε λεφτά πουλώντας αέρα.

Στις 31 Αυγούστου οι ιδιοκτήτες με στόχο να σπάσουν την απεργία έφεραν στρατό από ΜΑΤ για να δείρουν, να συλλάβουν και να πνίξουν με χημικά τον συγκεντρωμένο κόσμο, απεργούς, αλληλέγγυους και εκπροσώπους σωματείων. Προσπάθησαν να φτιάξουν απεργοσπαστικό μηχανισμό εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας εργαζόμενους και ταυτόχρονα έβαζαν κρυφά δικούς τους μέσα στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής μονάδας για να στήσουν το αφήγημα ότι οι απεργοί είναι μειοψηφία και εμποδίζουν τη λειτουργία της επιχείρησης. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το 85% των εργαζομένων βρίσκεται σε απεργία διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Ο όμιλος που αγόρασε την οινοποιία και λειτουργεί με τακτικές μαφίας ονομάζεται «Mantis Group».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μαλαματίνα λέγεται Νίκος Κεράνης, στηρίζει ενεργά την «επένδυση» ως μέλος της νέας διοίκησης, χεράκι χεράκι με τους σωτήρες εκσυγχρονιστές του ομίλου Mantis και όπως ο ίδιος λέει, οι απολυμένοι εργαζόμενοι είναι «εχθροί με το νέο», οι άνθρωποι που έχασαν εκβιαστικά τη δουλειά τους δεν καταλαβαίνουν από μοντέρνες διοικητικές μεθόδους. Οι αδερφοί Αλέξανδρος και Χαράλαμπος Κρομμύδας, συνιδιοκτήτες της Mantis Group ελέγχουν ουσιαστικά τη διοίκηση του ομίλου και βρίσκονται πίσω από τις καταχρηστικές απολύσεις και τον ξυλοδαρμό απεργών από τις δυνάμεις καταστολής. Ο δε Αλέξανδρος Κρομμύδας που εκτελεί χρέη προέδρου της εταιρείας και τυγχάνει γαμπρός του Σκρέκα, υπουργού περιβάλλοντος της ΝΔ. Κάτι τέτοιο ασφαλώς δε μας εκπλήσσει, η κλίκα των επενδυτών έχει μακρά παράδοση στις σχέσεις «συγγένειας» με κυβερνητικά μεγαλοστελέχη. Η κυβέρνηση της ΝΔ μας έχει δώσει πλείστα παραδείγματα εκλεκτικής συγγένειας. Ο Κώστας Σκρέκας, πιο συγκεκριμένα, έχει μεγάλη έφεση σε οικογενειακά ρουσφέτια, βολεύοντας όλους τους συγγενείς και φίλους του σε θέσεις ισχύος, αν θυμηθούμε την κραυγαλέα περίπτωση της ΛΑΡΚΟ μεταξύ και άλλων.

Η νέα διοίκηση Κρομμύδα-Σκρέκα-Κεράνη, αγοράζει την εταιρία για ψίχουλα, ουσιαστικά την παίρνει χάρισμα, μεγάλο ποσοστό των οφειλών προς το δημόσιο απλά διαγράφεται και οι υπόλοιπες οφειλές διακανονίζονται με όρους πολύ ευνοϊκούς για τους επενδυτές σωτήρες της Mantis. Τα αφεντικά παρουσιάζονται ως σωτήρες, αυγατίζουν τα κέρδη τους στις πλάτες μας και 15 άνθρωποι που δούλευαν με ένα μισθό για την οινοποιία πετιούνται στο δρόμο με μια υπογραφή.

Οι ιδιοκτήτες καλούν δήθεν τους απεργούς σε διαπραγμάτευση και διάλογο για το καλό της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι της οινοποιίας Μαλαματίνα δεν θα έρθουν σε κανενός είδους διάλογο αν πρώτα δεν ανακληθούν οι εκβιαστικές απολύσεις των συναδέλφων τους.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των απεργών της οινοποιίας Μαλαματίνα.

Στον κόσμο της εκμετάλλευσης διαλέγουμε πλευρά.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ