Στήριξη στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Από τις 28 Οκτώβρη έχουν ξεκινήσει δυναμικές κινητοποιήσεις στις φυλακές της χώρας, με τους κρατούμενους να αρνούνται την καθημερινή καταμέτρηση, το μεσημεριανό κλείδωμα στα κελιά καθώς και στα πλαίσια της αναβάθμισης των κινητοποιήσεών τους, υπάρχει άρνηση στο κλείδωμα των προαυλίων. Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση με τίτλο “Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός Σωφρονιστικού Κώδικα”, μόνο ως αναχρονιστικός μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθώς προσπαθεί για ακόμα μια φορά να επιτεθεί εκδικητικά στα δικαιώματα των κρατουμένων. Το κράτος επιχειρεί έναν εκ νέου περιορισμό στο καθεστώς των αδειών, ευνοώντας όμως για ακόμα μια φορά βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, εμπλεκόμενους σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έκτιση εναλλακτικών ποινών, περιορίζεται και γίνεται πιο δύσκολη η παροχή εκπαιδευτικών αδειών, γίνονται πιο εξοντωτικές οι πειθαρχικές ποινές για πιθανά παραπτώματα, τίθεται υπό έλεγχο η τηλεφωνική επικοινωνία του κάθε κρατουμένου με δυνατότητα εντολής απαγόρευσης εάν κριθεί ο ίδιος ή το περιβάλλον του επικίνδυνο, επανέρχονται οι φυλακές τύπου Γ με το όνομα “Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφαλείας”.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι φυλακισμένοι, είναι ένας αγώνας που ξεπερνάει τα όρια μιας πτέρυγας, μιας ακτίνας, μιας φυλακής. Είναι ένας αγώνας που έρχεται να συγκρουστεί με το δόγμα νόμος και τάξη του κράτους, και επιχειρεί να σπάσει το καθεστώς της αορατότητας που βιώνουν. Όσο εντείνεται η επίθεση στις ζωές των εκτός των τειχών, άλλο τόσο λυσσαλέα είναι η επίθεση στους εντός των τειχών, με την επιβολή των όρων που θεσπίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσαρμοζόμενοι πάντα στις επιταγές που έρχονται από την Ευρώπη. Οι κρατούμενοι, που βρίσκονται στιβαγμένοι στις τεράστιες αποθήκες ψυχών, είναι μια καλή μάζα ανθρώπων για το κράτος και τους μηχανισμούς του, να κάνουν μια επίδειξη δύναμης και να επιβάλλουν την πειθάρχηση, στέλνοντας σαφή σκληρά μηνύματα προς την κοινωνική βάση και όσους το βλέπουν εχθρικά.

Οι φυλακισμένοι δεν είναι μόνοι τους και το κίνημα αλληλεγγύης οφείλει να δώσει και αυτόν τον αγώνα μαζί τους, για να μην αφήσουμε να καταργηθούν κεκτημένα που έχουν κερδηθεί μέσα στις φυλακές με μαζικούς και σκληρούς αγώνες, για μην γίνει κανονικότητα το ασφυκτικό καθεστώς.

Άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού σωφρονιστικού κώδικα

Κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα των κρατουμένων

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Στηρίζουμε το κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στη 13:00 στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Τα αιτήματα των κρατουμένων όπως έχουν προκύψει

  • Επιστροφή των Καταστημάτων Κράτησης συνολικά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

  • Κατάργηση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων αυξημένης ασφάλειας (πρώην φυλακές τύπου Γ’)

  • Καμία εξαίρεση βάσει αδικήματος στη χορήγηση των τακτικών αδειών.

  • Καμία εξαίρεση βάσει αδικήματος, στο δικαίωμα μεταγωγής στα αγροτικά Καταστήματα.

  • Καμία τροποποίηση του άρθρου 53 σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών.

  • Διαχωρισμό των πειθαρχικών ποινών από τη διαδικασία χορήγησης της υφ’ όρων απόλυσης των κρατουμένων.

  • Χορήγηση άμεσα και κατά προτεραιότητα, αναστολής από τα αρμόδια συμβούλια στους κρατούμενους με αναπηρία άνω του 67%. Η καθυστέρηση της υφ’ όρων απόλυσης τους αποτελεί βασανισμό».

  • Ψήφιση νέων διατάξεων για αποσυμφόρηση των φυλακών (ως ριζική αιτία μιας σειράς άλλων άλυτων προβλημάτων) (:κρατούμενοι Δομοκού)

  • Επισημαίνουν ότι απαγορεύεται η αναδρομική εφαρμογή δυσμενέστερης διάταξης. (:κρατούμενοι Δομοκού)

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ