Νίκη στην από 19 Δεκέμβρη απεργία πείνας και δίψας του αναρχικού Θάνου Χατζηαγγέλου

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου, 2022

Από τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη ο αναρχικός πολιτικός κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου ξεκινάει απεργία πείνας και δίψας αντιδρώντας, βάζοντας μπροστά το σώμα του, στην εκδικητική μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις φυλακές της Νιγρίτας. Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, χωρίς να του έχει γνωστοποιηθεί ο λόγος της μεταγωγής, ο Θάνος Χατζηαγγέλου απαγάγεται από τους κουκουλοφόρους μπάτσους των μεταγωγών και ανακοινώνει την ίδια στιγμή πως προχωρεί σε απεργία πείνας και δίψας έως ότου μάθει το σκεπτικό της απόφασης και επιστρέψει πίσω στον Κορυδαλλό.

Είναι εμφανές πως αυτή η στάση του κράτους δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί τη συνέχεια της ρεβανσιστικής πολιτικής απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Από τις 28 Οκτώβρη οι κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει δυναμικές κινητοποιήσεις στις φυλακές της χώρας ως αντίδραση στον νέο σωφρονιστικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση και δίνουν έναν αγώνα που αντιτίθεται στο δόγμα του νόμος και τάξη που τους επιβάλλεται καθώς και την αορατότητα απέναντί τους.

Η μαχητική στάση των κρατούμενων που εν μέσω εκφοβισμών και απειλών κατορθώνουν να δίνουν αυτόν τον αγώνα με αξιοπρέπεια είναι αυτή που θέλει να εκδικηθεί και γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένοι έφοδοι στα κελιά των Φώτη Δ., Λάμπρου Β., Παναγιώτη Β., καθώς και η επίσης εκδικητική μεταγωγή του Κώστα Δημαλέξη στις φυλακές των Τρικάλων, 3 μέρες μετά από αυτή του Θάνου Χατζηαγγέλου.

Είναι παραπάνω από ευδιάκριτη η στοχοποίηση των συγκεκριμένων αγωνιστών για την ενεργή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα και για τις συνεχείς παρεμβάσεις που πραγματοποιούν για τις υποθέσεις τους καθώς και για τη συμβολή τους με λόγο και γραφή στους από κοινούς αγώνες εντός και εκτός των τειχών. Η αποφασιστική στάση της αντίστασης μέσα στα κελιά έρχεται σε σύγκρουση με την καθημερινή δυστοπία που βιώνουμε με τις αθωώσεις δολοφόνων, βιαστών και παιδοβιαστών, μπάτσων και όλων εκείνων που θα είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν το σύστημα που τους καλύπτει και το υπερασπίζονται.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα και ύστερα από επεμβάσεις από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που έστησαν ολόκληρη τρομο-επιχείρηση στα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη από την πρόεδρο της δημοκρατίας Σακελλαροπούλου και την υπουργό παιδείας Κεραμέως, για να πείσουν την κοινή γνώμη πως είναι δίπλα στους κρατούμενους, την ίδια ώρα που με τα νομοσχέδια που υπογράφουν και ψηφίζουν βάζουν την ταφόπλακα στα δικαιώματα των εντός των τειχών.

Η κατάσταση της υγείας του συντρόφου, ο οποίος σήμερα διανύει την 9η ημέρα σε απεργία πείνας και δίψας κρέμεται από μια κλωστή. Σε αυτές τις περιπτώσεις όση δύναμη και να δώσει η πίστη και η αποφασιστικότητα για τη νίκη στο σώμα, δεν είναι βέβαιο πως εκείνο θα συνεχίσει να αποκρίνεται αντίστοιχα. Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών πρέπει να συνεδριάσει άμεσα και να κάνει δεκτό το αίτημα της μεταγωγής πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς επίσης και να κάνει γνωστούς τους λόγους για τους οποίους έγινε η μεταγωγή στη Νιγρίτα.

Ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου «προστασίας του πολίτη» Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο επόπτης του συγκροτήματος φυλακών Κορυδαλλού αντεισαγγελέας εφετών και τα τρία μέλη του κεντρικού επιστημονικού συμβουλίου φυλακών που αποτελούν την πενταμελή επιτροπή που αποφασίζει τις μεταγωγές, είναι υπεύθυνοι για οτιδήποτε συμβεί στον απεργό. Η αδιαλλαξία και η εγκληματική αδιαφορία με την οποία διακατέχεται το κράτος απέναντι στα δικαιώματα των κρατουμένων δε διστάζει να αναλάβει ακόμα και την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας ενός κρατουμένου που αγωνίζεται για τα αυτονόητα.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα στις 18:00 στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τον απεργό πείνας – δίψας.

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του από 19 Δεκέμβρη απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου.

Κανένα καθεστώς εξαίρεσης στους πολιτικούς κρατούμενους.

Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα.

Δύναμη στους Γιάννη Μιχαηλίδη, Φώτη Δασκαλά, Λάμπρο Βουγιουκλάκη, που πραγματοποιούν υποστηρικτική απεργία πείνας στο Θάνο Χατζηαγγέλου.

Νίκη στην απεργία πείνας των 11 αγωνιστών και αγωνιστριών του Λαϊκού Μετώπου που βρίσκονται στην 82η μέρα απεργίας πείνας διεκδικώντας δίκαιη δίκη.

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ