Εισβολή στα γραφεία της Delfi Partners SA στην πλατεία Συντάγματος

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, 2023

Οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τις τράπεζες, παίρνουν τα σπίτια των φτωχών και τα δίνουν κοψοχρονιά σε funds και real estate. Από τους πλειστηριασμούς όλοι τρώνε ψωμί. Τράπεζες, funds, real estate, εργολάβοι, δικαστικοί υπάλληλοι. Και συγκεκριμένα τρώνε από το δικό μας, σκληρά δουλεμένο ψωμί. Για όσους από εμας δεν υπάρχει κληρονομημένη στέγη, η δανειοληψία για την αγορά της είναι μονόδρομος. Οι περισσότεροι από εμάς, όσοι δηλαδή ζούμε σε καθεστώς εργατικής επισφάλειας, με μισθούς πετσοκομμένους, ή υπό την απειλή απόλυσης ή άνεργοι, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε δυσθεώρητα ενοίκια ή να παραμείνουμε συνεπείς σε αποπληρωμή δανείων με ληστρικούς όρους. Η αγορά κατοικίας για ιδιοκατοίκηση μοιάζει σαν αστείο. Είναι αντικειμενικά αδύνατο. Η προσφορά μικρών κατοικιών που κάποτε ήταν πιο έυκολη υπόθεση για έναν εργαζόμενο, σήμερα είναι παραδομένη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και τις εταιρίες real estate. Ο οποιοδήποτε έχει στην ιδιοκτησία του μερικά τετραγωνικά μπορεί να τα χρεώσει όσο θέλει, να νοικιάσει και την πιο βρώμικη παράγκα εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του συνανθρώπου του για ένα σπίτι, οποιοδήποτε σπίτι. Η στέγαση είναι και θα είναι πάντα μια πρωτεύουσα ανάγκη, βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης ύπαρξης με αξιοπρεπείς όρους για τον κάθε άνθρωπο, για αυτό και η εμπορευματοποίησή της όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο κοινωνικό αγαθό οδηγεί σε κοινωνική εξαθλίωση των πιο αδύναμων.

Αρχικά γινόμαστε πελάτες των τραπεζών με ισόβια δάνεια των οποίων η τακτική αποπληρωμή προϋποθέτει σταθερή δουλειά, σταθερά αυξανόμενους μισθούς και με δεδομένη τη μη ρεαλιστική υπόθεση ότι δεν προκύπτουν άλλες σοβαρές ανάγκες στη ζωή ενός ατόμου ή μιας οικογένειας. Προφανώς, αυτό το σενάριο για όποιον δουλεύει και ζει μέσα σε αυτό το σύστημα μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σαν φυσική συνέχεια της γενικευμένης επίθεσης που δεχόμαστε σε όλα τα επίπεδα, τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται, «κοκκινίζουν» και οι τράπεζες ξεφορτώνονται το βάρος πουλώντας τα σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (funds), σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Τα funds αγοράζουν τα ακριβά δάνεια σε τιμές ευκαιρίας και αξιώνουν από τους οφειλέτες το αρχικό απαιτητέο ποσό, χωρίς να μπαίνουν σε καμία διαδικασία διαπραγματεύσης ή και πιθανής ρύθμισης με τον οφειλέτη. Για την αισχροκέρδειά τους αυτή έχουν επιπλέον και φορολογική ασυλία, καθώς εδρεύουν σε χώρες με ευνοϊκό για αυτές φολορογικό καθεστώς. Τα ακίνητα που έχουν βγεί στο σφυρί ακόμα και για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ, είναι 700 χιλιάδες, ενώ η αξία τους ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα στο 2022 διενεργήθηκαν 53 χιλιάδες πλειστηριασμοί, κι έρχονται ακόμα περισσότεροι, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά κατοικίες. Αυτά τα παράσιτα με τις πλάτες του ελληνικού κράτους αρπάζουν τα σπίτια μας για να τα μετατρέψουν σε επενδυτικό προϊόν.

Ένα τέτοιο παράσιτο είναι και η Delfi Partners SA που αγοράζει από τράπεζες δάνεια ύψους που μπορεί να μην υπερβαίνουν τα 30 χιλιάδες ευρώ και απειλεί, εκφοβίζει και εξευτελίζει τους οφειλέτες με πλήρη νομιμοποίηση από μια κυβέρνηση που νομοθετεί υπέρ τους και ενάντια στην κοινωνία. Η Delfi είναι ένα παράδειγμα ανάμεσα στα πολλά τέτοιων εταιριών. Αποκομίζουν κέρδη από το να πετάνε φτωχούς ανθρώπους στο δρόμο κυριολεκτικά. Είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες γης και κάτοχοι υποθηκών στις χώρες όπου εδρεύουν.

Η κυβέρνηση Σύριζα έστρωσε το χαλί για πολλές μπίζνες στη σημερινή κυβέρνηση, μία εκ των οποίων είναι και το ογκωδέστατο κύμα πλειστηριασμών κύριας κατοικίας με το οποίο βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι στο σήμερα και στο τώρα. Ο Πτωχευτικός Νόμος και η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, η θεσμοθέτηση επί Σύριζα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η πλήρης απελευθέρωσή τους από τη ΝΔ, ο εξωδικαστικός μηχανισμός κοροϊδία και το νομοσχέδιο για τη στέγαση που κατατέθηκε προς ψήφιση πρόσφατα, συνθέτουν μαζί το δυστοπικό σκηνικό όπου σε μια χώρα εκατοντάδων χιλιάδων άδειων σπιτιών που ρημάζουν, άνθρωποι που υποθήκευσαν το μέλλον τους με χρέη , πετιούνται κυριολεκτικά στον δρόμο με ένα εξώδικο.

Οι κατάπτυστες δηλώσεις του Γεωργιάδη της ΝΔ ότι «η προστασία της κύριας κατοικίας είναι ζημία για την οικονομιία», επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό. Όχι μόνο τα σχεδιάζουν και τα νομοθετούν, μας το λένε ανοιχτά και καθαρά. Αν είσαι φτωχός θα μείνεις χωρίς περίθαλψη, χωρίς ρεύμα αλλά τι να το κάνεις και το ρεύμα αφού τελικά θα καταλήξεις χωρίς καν σπίτι. Η συνέχεια του εφιαλτικού έργου που έχει ξεκινήσει χοντρικά την τελευταία δεκαετία, έπεται και για το 2023. Το ερώτημα σε αυτό το έργο, είναι το ποιος θα γράψει τους τίτλους τέλους.

Η δύναμή μας είναι στην αλληλεγγύη μας. Καμία ανοχή σε όσους διατάζουν και σε όσους εκτελούν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ