Παρέμβαση στο ZOO AREA-ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΙΖΑ στο Περιστέρι

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, 2023

Το ZOO AREA – ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΙΖΑ ΟΕ, είναι ένα μαγαζί στην περιοχή του Περιστερίου, που απειλεί και εκφοβίζει εργαζόμενους με μαφιόζικες πρακτικές. Στις 21/11/2022 προσλήφθηκε ο Α.Κ ως εργαζόμενος διανομέας με δεκάωρη καθημερινή δουλειά και στο τέλος του μήνα ο εργοδότης αρνήθηκε να καταβάλει τον συμφωνημένο μισθό. Όταν ζήτησε -όπως δικαιούται βάση της νομοθεσίας- μία ημέρα άδεια για λόγους υγείας του παιδιού του, του την αρνήθηκαν. Όταν ζήτησε προκαταβολή μερικών δεδουλευμένων πριν το τέλος του μήνα για να μπορέσει να βγεί η καθημερινότητα, του τα αρνήθηκαν και αυτά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ενός αυτού μήνα ο Α.Κ δούλευε χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία δεν παρείχαν καν ως το ελάχιστο που όφειλαν για έναν υπάλληλο που απασχολούν πάνω σε μηχανάκι. Παρόλη την ανοιχτα εχθρική στάση των εργοδοτών του , έκανε χρήση του δικαιώματος της άδειάς του και όταν την επόμενη μέρα επέστρεψε στη δουλειά αντιμετώπισε ενορχηστρωμένη επίθεση – εκδίκηση: Δύο «φίλοι» του αφεντικού που εντελώς τυχαία βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο μαγαζί, οδήγησαν τον Α.Κ σε απομονωμένο χώρο οπου του παρουσίασαν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με υπογραφή που έμοιαζε με τη δική του, ενώ ο ίδιος είχε πραγματικά υπογράψει σύμβαση αορίστου χρονου όταν προσλήφθηκε. Ταυτόχρονα τον ανάγκασαν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβε χρήματα τα οποία φυσικά δεν είχε λάβει, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του. Στη συνέχεια τον ακολούθησαν μέχρι το Κέντρο Εξυπηρέτης Πολιτών για να σιγουρευτούν ότι θα επικυρώσει την ψευδή υπεύθυνη δήλωση και αποχώρησαν. Ο Α.Κ δεν επικύρωσε την ψευδή δήλωση και πήγε απευθείας στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου και προσπάθησε να κινήσει την διαδικασία διεκδίκησης των δεδουλευμένων του.

Τα αφεντικά τεντώνουν και λίγο περισσότερο κάθε φορά τα όρια της εκμετάλλευσης. Εφευρίσκουν συνέχεια νέες μεθόδους εκφοβισμού και εξευτελισμού των εργαζομένων. Αρνηση Πληρωμής δεδουλευμένου μισθού, νόμιμης άδειας, ενσήμων και δώρου, Πλαστογραφία, εκφοβισμός, υποβόσκουσα απειλή, έκθεση του εργαζομένου σε κίνδυνο χωρις ΜΑΠ. Αυτό το περιστατικό συμπυκνώνει στυγνή εκμετάλλευση, μαζί με ισοπέδωση κάθε διάταξης του όποιου εργατικού δικαίου έχει απομείνει, έμμεση και άμεση τρομοκρατία, ο,τι κάνει μια μαφία χαμηλής κλίμακας στα όρια ενός καταστήματος. Αυτά είχε το μενού για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο στο συγκεκριμένο μαγαζί, και ξέρουμε πολύ καλά ότι συμβαίνουν κι άλλα τόσα που δεν μαθαίνουμε. Για όσα όμως βλέπουν μια δημοσιότητα, για όσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία τους καταγγέλουν, οφείλουμε να είμαστε παρόντες, δείχνοντας συμβολικά την αλληλεγγύη μας. Το περιστατικό στο ZOO AREA – ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΙΖΑ ΟΕ δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό και δεν περιμένουμε από κανένα θεσμικό όργανο να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό του αδικημένου. Η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι ένα ξεχασμένο φάντασμα που κινεί αργά και γραφειοκρατικά κάποιες διαδικασίες που μπορεί και να καταλήξουν σε δικαστική αίθουσα με αμφίβολα αποτελέσματα και αφού έχει επιπλέον επιβαρυνθεί ο εργαζόμενος με δικαστικά έξοδα.

Δεν περιμένουμε από καμία κυβέρνηση να ενισχύσει εργαλεία εργατικής διεκδίκησης όπως το ΣΕΠΕ που έχει απωλέσει δια παντός την αυτοτέλεια του. Δεν χρειαζόμαστε ούτε πολιτικούς κηδεμόνες, ούτε καθεστωτικό συνδικαλισμό και ανάθεση. Θέλουμε μεταξύ μας ενημέρωση και αλληλουποστήριξη, μόνο έτσι θα καλλιεργηθεί η συνείδηση της κοινής μας θέσης σε αυτόν τον πόλεμο. Αφου δε μας σέβονται, ας μας φοβούνται.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ Α.Κ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ