Παρέμβαση στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης της ΑΑΔΕ

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι αυτή που διατάσσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βγάζει στο σφυρί τα σπίτια της κοινωνικής βάσης και βάζει χέρι στα λαϊκά εισοδήματά της. Από την αρχή του έτους απειλεί ότι θα κυνηγήσει τους οφειλέτες, θα βάλει μπρος τους πλειστηριασμούς και ότι δεν θα κάνει πίσω.

Λίγα λόγια για την ιστορία. Η ΑΑΔΕ ήρθε να αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το 2017. Ήταν μία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που απαιτούσε η τρόικα, και το ντόπιο πολιτικό σύστημα εξουσίας έτρεξε να την υλοποιήσει. Αποτελούσε κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού, του συνολικού ξεζουμίσματος της κοινωνίας.

Με απλά λόγια, έβλεπαν ότι η χώρα θα βυθιζόταν στην ύφεση, η κοινωνία θα βυθιζόταν στη φτώχεια και την εξαθλίωση και η αγωνία όλων αυτών ήταν η δημιουργία ενός τεχνοκρατικού μηχανισμού που θα φρόντιζε να γίνονται οι εισπράξεις, θα έβρισκε τρόπους να επιβάλλονται και να εισπράττονται νέοι φόροι-χαράτσια. Κυριώς όμως να δίνει απευθείας λόγο στους εμπνευστές της. Δανειστές – αρπακτικά της τρόικας.

Από την ίδρυση και σύστασή της, στην ΑΑΔΕ κανένας φορέας δεν έχει δικαίωμα να κάνει έλεγχο ή εποπτεία. Έχει πλήρη εξουσία σε όλο το φοροελεγκτικό και φοροεισπαρακτικό μηχανισμό της χώρας, έχει δικαίωμα να εισηγείται νομοθετικές διατάξεις και το Υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να παίρνει την άδεια της για την όποια κίνησή του.

Αυτή η ανεξάρτητη ως προς το Ελληνικό δημόσιο Αρχή, αλλά εντελώς  εξαρτημένη από τον εξωτερικό παράγοντα και τις επιταγές του διεθνούς κεφαλαίου, έχει αρμοδιότητες σχεδόν για τα πάντα. Σε πρακτικό επίπεδο, υπεύθυνο για αυτό είναι το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) της ΑΑΔΕ, υπηρεσία που προβαίνει στην επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις, περιουσιακά στοιχεία, καθώς επίσης και σε πλειστηριασμούς κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Ένα κομμάτι, λοιπόν, του τότε Υπουργείου Οικονομικών μετατράπηκε σε μια απρόσωπη εισπρακτική, που έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών. Αυτήν τη στιγμή, πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Εν μέσω της πληθωριστικής κρίσης στην οποία ζούμε, τη νέα ύφεση που χτίζεται τώρα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, την ακρίβεια στα πάντα και την ενεργειακή φτώχεια παράλληλα, υπόσχονται ότι θα γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι απέναντί μας.

Αν θέλουν να βγάλουνε λεφτά, να τα πάρουν από τα ταμεία των μεγαλοϊδιοκτητών, από τις τσέπες των πλουσίων,  όχι από τις δικές μας.

Ή αυτοί ή εμείς.

Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ