Παρέμβαση στα Public Αγ. Παρασκευής

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2023

Από καταγγελία που λάβαμε πρόσφατα, αλλά και από πλείστα όσα περιστατικά έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια για την εταιρία PUBLIC – Media Markt, φαίνεται ότι οι πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εκμετάλλευσης και ψυχολογικής βίας είναι το ψωμοτύρι τους.
Μάθαμε ότι η εταιρία διακρίθηκε πριν 6 χρόνια με Χρυσό βραβείο στην κατηγορία “Ανθρωπίνων Σχέσεων”, ότι δηλαδή εξασφαλίζει στους υπαλλήλους της εργασιακό περιβάλλον που εστιάζει στη συναδελφικότητα, το σεβασμό, την ομαδικότητα και την εξέλιξη των ανθρώπων του (sic). Ταυτόχρονα όμως, από τότε μέχρι και σήμερα, οι καταγγελίες εργαζομένων ενάντια στη διοίκηση πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Όχι γιατί έχουν αυξηθεί ξαφνικά τα περιστατικά, αλλά γιατί το ποτήρι έχει ξεχειλίσει για πολλούς εργαζόμενους/ες που βιώνουν τον εξευτελισμό για μερικά ψίχουλα που παίρνουν για μισθό.
Οι εργαζόμενοι μιλάνε μεταξύ τους, ενημερώνονται, οργανώνονται και φτιάχνουν αναχώματα. Η δημοσιοποίηση εμπειριών από εργασιακά κάτεργα είναι ένα από τα εργαλεία που πλέον δυναμώνει στα χέρια μας αφού κανένα άλλο εργατικό εργαλείο δεν έχει απομείνει για την προστασία και άμυνά μας απέναντι στ’ αφεντικά.
Οι καταγγελίες αφορούν συγκεκριμένα καταστήματα PUBLIC κάθε φορά, με τη διαφορά ότι το modus operandi είναι κοινό για ολόκληρη την αλυσίδα, οι εντολές και τα πρωτόκολλα αποφασίζονται και υπογράφονται σε ένα γραφείο και αφορούν όλους τους υπεύθυνους και επιβάλλονται σε όλους τους εργαζόμενους.
Ανεξάρτητα από τις επιμέρους λεπτομέρειες της αφήγησης κάθε καταγγελίας, υπάρχουν μερικοί άξονες που είναι κοινοί σε όλες:
Εξαναγκασμός σε παραιτήσεις, μαζικές απολύσεις με στόχο την ανακύκλωση εργαζομένων, αντικατάσταση τους με νεότερα και φτηνότερα εργατικά χέρια, εξαπάτηση με προφορικές διαβεβαιώσεις που δεν τηρούνται, εκφοβισμός, δημιουργία διασπαστικού κλίματος μεταξύ υπαλλήλων με λόγια και ρουφιανιές, αναξιοκρατία, εξαντλητικά ωράρια εργασίας σε ορθοστασία χωρίς διάλειμμα, υπερωρίες που μπορεί και να πληρωθούν μπορεί και όχι, αρνήσεις επιδομάτων και μισθολογικών αυξήσεων, σπαστά ωράρια, γελοιοποίηση μπροστά σε πελάτες, προσβολές και προσωπικές εμπάθειες.
Στο PUBLIC Αγ. Παρασκευής, η διευθύντρια του καταστήματος «40 χρόνια επαγγελματίας» όπως αυτοαποκαλείται, φαίνεται ότι επιδίδεται συχνά σε εκφοβιστικές συμπεριφορές, και μάλιστα απρόκλητες, εναντίον των υφισταμένων της. Χρησιμοποιεί την μικροεξουσία που της δίνει η θέση της και το υποτιθέμενο κύρος που νομίζει ότι έχει για να εξευτελίζει και να ξεσπάει πάνω τους.
Τα περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού με πρωταγωνίστρια τη συγκεκριμένη διευθύντρια δεν είναι μεμονωμένα. Ένα από αυτά, οδήγησε τον εργαζόμενο Γ.Θ σε αναγκαστική παραίτηση, και πριν από αυτόν είχαν προηγηθεί κι άλλοι συνάδελφοι του, που επίσης εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση σιωπηρά, επειδή φοβήθηκαν τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να είχαν αν αντιδρούσαν.
Άνθρωποι που στηρίζουν τις οικογένειες τους, έχουν υποχρεώσεις και προσπαθούν να επιβιώσουν με μισθούς της πείνας, εξαναγκάζονται σε ανεργία, ενώ αυτοί που τους εκδιώχνουν παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και ατιμώρητοι. Αλυσίδες όπως η PUBLIC είναι κυριολεκτικά αλεστικές μηχανές για τους εργαζόμενους.
Έχουν με απόφαση καταργήσει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας επιβάλλοντας την υπογραφή ατομικών με ταυτόχρονη μείωση μισθών φυσικά όχι για τα στελέχη τους, αλλά για τους υπαλλήλους που σηκώνουν όλο το βάρος της εξυπηρέτησης σε αχανή καταστήματα και είναι υποχρεωμένοι να σκύβουν το κεφάλι και να χαμογελούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πρωτοστατήσει στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στην επιβολή κάθε μέτρου που στερεί από τους εργαζόμενους/ες δικαιώματα και μισθούς στοιχειώδους αξιοπρέπειας, ενώ την ίδια στιγμή, επενδύει τεράστια ποσά σε δωράκια προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να φιλοτεχνήσει την δημόσια εικόνα της.
Τη συγκεκριμένη αλυσίδα δεν την επισκεπτόμαστε πρώτη φορά. Άλλοτε για τη ζούγκλα που επικρατούσε ειδικότερα επι πανδημίας, άλλοτε για το ξεζούμισμα του Black Friday, σήμερα για την καταγγελία εργαζομένου, αύριο ίσως να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι θύματα εκφοβισμού, απειλών και απολύσεων στα public και οπουδήποτε αλλού.
Εμείς ως Ρουβίκωνας, έχουμε επιλέξει την άμεση δράση και απάντηση σε εργοδότες που νομίζουν ότι είναι άτρωτοι. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα καθενός και καθεμίας που σπάει τον φόβο και τη σιωπή.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Ρουβίκωνας

 

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ