Παρέμβαση στο σπίτι του Υφυπουργού Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, 2023

Το τελευταίο διάστημα οι επαγγελματίες του Καλλιτεχνικού χώρου και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ενάντια στο Π.Δ 85/22 που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Γίνονται διαδηλώσεις, συναυλίες αλληλεγγύης και αυτή τη στιγμή τελούνται υπό κατάληψη κτήρια του Εθνικού θεάτρου και άλλα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Σύμφωνα με Π.Δ. τα πτυχία που θα παίρνουν οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών εξομοιώνονται με απολυτήρια λυκείου. Το υπουργείο βγάζει την απόφαση, πιο συγκεκριμένα Κεραμέως και Βορίδης και η ΠτΔ τυπικά επικυρώνει. Χωρίς την προβλεπόμενη δημοκρατική διαδικασία, χωρίς έναν υποτυπώδη δημόσιο διάλογο καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα χωρίς να στοιχειοθετεί έναν σοβαρό λόγο που να δικαιολογεί τον νομό-διάταγμα.

Έτσι λοιπόν, ένας ολόκληρος επαγγελματικό κλάδος βρέθηκε προ τετελεσμένου. Με μια ακόμα φαστ τρακ διαδικασία και πρόχειρες αποφάσεις, απ΄ αυτές με τις οποίες μας έχει συνηθίσει η σημερινή κυβέρνηση. Το ήδη υπάρχον πρόβλημα με τις καλλιτεχνικές σπουδές που υπήρχε χρόνια, όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά κινδυνεύει να διαλυθεί και ότι κατάφεραν να διασώσουν οι άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο.

Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο δεινοπαθούν για περάσουν στις σχολές και δεινοπαθούν για να αποφοιτήσουν, ενώ στην προσπάθεια τους να βρουν δουλειά στο αντικείμενο τους καλούνται να ανεχτούν από κακοποιητικές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, μέχρι την ωμή εκμετάλλευση, που σε κάθε επάγγελμα του κλάδου έχει την δική της εκδοχή. Απλήρωτη εργασία, κλπ, τη στιγμή που ο χώρος που έχουν επιλέξει, από άποψη υλική είναι χρόνια παρατημένος.

Χώρια μάλιστα που με την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών χώρων και τη στροφή και εκεί προς τη πλήρη ιδιωτικοποίηση, καθώς και με την επιπλέον υποβάθμιση της εκπαίδευσης και εργασιακής θέσης των καλλιτεχνών, μειώνουν ακόμα περισσότερο και οι όποιες δυνατότητες πολιτιστικής εκπαίδευσης της κοινωνίας.

Δεν είναι κάτι νέο η στοχοποίηση του χώρου της τέχνης από την ακροδεξιά και αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ. Τα δύο χρόνια λοκ ντάουν κατά την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της πανδημίας, έκλεισαν όλοι οι συναυλιακοί χώροι, τα θέατρα, κινηματογράφοι, απαγορεύτηκε η μουσική σε χώρους εστίασης, η οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση. Αφήνοντας τους εργαζόμενους επί ξύλου κρεμάμενους, με άγνωστο που πως θα εξελισσόταν και που θα κατέληγε η κατάσταση. Στις αντιδράσεις μάλιστα η απάντηση ήταν η διαπόμπευση και κατασυκοφάντηση.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα που όχι απλά υπάρχει πλήρης απουσία κάθε απόπειρας αναβάθμισης των σπουδών στις τέχνες, αλλά υποσκάπτονται τα εργασιακά τους δικαιώματα με πλήρη απαξίωση από την πλευρά του κράτους για αυτές.

Είναι αυτή η αστική λογική που θεωρεί τον πολιτισμό και την προσφορά του είτε αποκλειστικά ένα προνόμιο λίγων στην καλύτερη, άχρηστο για την ευρύτερη παιδεία των ανθρώπων στη χειρότερη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ 85/22

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ