Συγκέντρωση στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων

Δευτέρα, 6 Μαρτίου, 2023

Με το έγκλημα στα Τέμπη να παραμένει ζεστό ακόμα, η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει στα μουλωχτά σε μια ακόμα ιδιωτικοποίηση σε μια πολύ ευαίσθητη δομή του δημοσίου τομέα. Το Σάββατο, λοιπόν, κάτω από το μαύρο σύννεφο των νεκρών στα Τέμπη, η κυβέρνηση πέρασε από τη βουλή το νομοσχέδιο που επικύρωσε την ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων παίδων “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού”.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει ότι παράλληλα με ένα δημόσιο σύστημα περίθαλψης θα λειτουργεί και ένα ιδιωτικό, το οποίο οικονομικά θα το ενισχύει ο ΕΟΠΠΥ (!). Τα χρήματα δηλαδή με τα οποία μέχρι πρότινος ο ΕΟΠΠΥ κάλυπτε τα έξοδα των ασθενών στο δημόσιο σύστημα, τώρα θα δίνονται στο ιδιωτικό.

Σε μια τέτοια συνθήκη, οι γονείς καρκινοπαθών παιδιών θα βρίσκονται μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα, ή να περιμένουν στη σειρά σε μία εσκεμμένα υποστελεχωμένη και παρατημένη δημόσια δομή υγείας, ή να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πάνε στο ιδιωτικό κέντρο, που βέβαια θα παίρνει λεφτά και από το δημόσιο.

Και αυτός ο εκβιασμός, χωρίς ντροπή, μπαίνει σε ένα τόσο ευαίσθητο και δυσβάσταχτο όταν προκύπτει ζήτημα υγείας, όπως ο καρκίνος, και μάλιστα σε ανήλικα παιδιά.

Δεν πρέπει να πέφτουμε από τα σύννεφα, ούτε να σταυροκοπιόμαστε.

Είναι γνωστή η τακτική της εξουσίας και των μεγαλέμπορων της υγείας, πριν έρθουν και αρπάξουν κάτι κοψοχρονιά, ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα, να το αφήνουν πρώτα να σαπίσει, για να έρθουν μετά και να μας πουλήσουν το χιλιοειπωμένο παραμύθι. Το παραμύθι της αδυναμίας και της ανικανότητας του δημοσίου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, και την ανάγκη να δοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τι κι αν οι υγειονομικοί στο δημόσιο, που με κάθε ιδιωτικοποίηση βλέπουν τις εργασιακές τους συνθήκες όλο και να υπονομεύονται, τόσα χρόνια σε κάθε δομή υγείας, φωνάζουν για μόνιμες προσλήψεις και στελέχωση των νοσοκομείων, για αγορά βασικού εξοπλισμού κλπ. Γιατί οι υγειονομικοί στο δημόσιο ούτε ανίκανοι είναι, ούτε τεμπέληδες. Ίσα ίσα, κάθε τόσο βάζουν πλάτη και με προσωπικό κόστος βρίσκουν πάντοτε απέναντί τους την εκάστοτε κυβέρνηση.

Να μην τους αφήσουμε να παίζουν με την υγεία μας, να μην τους αφήσουμε να ξεπουλάνε τη ζωή μας.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ