Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Coca-Cola στο Μαρούσι

Σάββατο, 29 Απριλίου, 2023

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΓΑΛΕΡΕΣ
1η Μάη όλοι/ες στη διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, 11:00 Προπύλαια

1η Μάη 2023 – Να μη λείψει κανείς από τον δρόμο

Τι μας δίδαξαν οι κινητοποιήσεις για την δολοφονία των Τεμπών;

Μας δίδαξαν για άλλη μια φορά κάτι που ξέρουμε καλά, αλλά συνηθίζουμε να το ξεχνάμε:

Όταν η εξουσία βρίσκεται απέναντι με την μαζική λαϊκή δυσαρέσκεια φοβάται και κάνει πίσω.

Ποια δυσαρέσκεια όμως την τρομοκρατεί;

Όχι αυτή που εκφράζεται με γκρίνια, όχι την σιωπηλή δυσαρέσκεια που περιμένει μια κάλπη για να εκφραστεί, όχι τις κατάρες και τις βρισιές στις παρέες, τα τραπέζια, τα μαγαζιά ή τα ταξί. Αυτή η δυσαρέσκεια δεν κάνει τίποτα.

Η δυσαρέσκεια όμως που εκφράζεται συλλογικά, αυτή που απεργεί αυτή που κατεβαίνει στο δρόμο και απειλεί χωρίς περιστροφές, αυτή παράγει τον φόβο στους ισχυρούς. Αυτή τους έφερε κρύο ιδρώτα μετά τα Τέμπη και τους ακούγαμε να λένε για «άνοδο του λαικισμού», «νέες πλατείες αγανακτισμένων» και «αντισυστημικότητα». Αυτή τους έκανε να κλαίνε δημόσια ή ιδιωτικά αναλογιζόμενοι όχι το έγκλημά τους αλλά το φάντασμα της πιθανότητας να χάσουν τη θέση και τα προνόμιά τους.

Το ξερουμε όλοι και όλες ότι η δολοφονία στα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ένα ποτήρι που γεμιζε με αληθινή φτώχεια, με ακρίβεια, με την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, με τα σπίτια μας που κατάσχουν funds και τράπεζες, με πανάκριβα νοίκια, με τη διάλυση του συστήματος υγείας, με την απροκάλυπτη και αλαζονική διαφθορά, με την καταστολή και τις παρακολουθήσεις, με την ασυδοσία των αφεντικών, με την επιδεικτική ατιμωρησία των ισχυρών που μπορούν να σκοτώνουν, να κλέβουν, να βιάζουν σαν να είναι κατοχυρωμένο προνόμιο τους.

Το έγκλημα των Τεμπών απελευθέρωσε μια δυναμική. Αυτή η δυναμική πρέπει να συνεχίσει και να μεγαλώσει. Η εξουσία πάντα υπολογίζει στην κοντή μνήμη των πολλών, πάντα σχεδιάζει τις κινήσεις της με τη βεβαιότητα πως ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης θα «κάνει τον κύκλο του» και όλα θα ησυχάσουν. Εδώ πρέπει να τους διαψεύσουμε.

Η πρωτομαγια έχει όλη την πολιτική σημασία για να συγκεντρώσει την μάχιμη δυσαρέσκεια που χρειάζεται για να συντηρήσουμε και να μεγαλώσουμε τον φόβο τους. Μπορεί και πρέπει να γίνει ο επόμενος κόμβος μετά τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη. Αυτό που θα μετατρέψει το φόβο τους σε πανικό όταν καταλάβουν πως αυτός ο κύκλος όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά μεγαλώνει. Όταν καταλάβουν πως πια δεν μπορούν να στρέψουν αλλού την προσοχή του κόσμου, ούτε καν στις επερχόμενες εκλογές. Όταν καταλάβουν ότι δεν έχουν βαλβίδα αποσυμπίεσης…

Αυτή την πρωτομαγια πρέπει όλοι και όλες να την παρουμε πολύ σοβαρά. Πρέπει να ρισκάρουμε την σύγκρουση με το αφεντικό μας και να απεργήσουμε. Και όχι μόνο. Πρέπει να μην κάτσουμε μέσα, πρέπει να αναβάλουμε την βόλτα και να κατέβουμε στις διαδηλώσεις.

Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να αναθαρρήσουν.

Ο Ρουβίκωνας την 1η Μάη 2023 θα είναι στο δρόμο, οργανωμένα και αποφασιστικά και καλεί άπαντες να πλαισιώσουν το μπλοκ του.

Όλοι/ες 11:00 στα Προπύλαια

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ