Παρέμβαση στο ξενοδοχείο “Athens Zafolia Hotel”

Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2023

Αν αποσυνθέσεις τη σύγχρονη Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ο ήλιος, οι παραλίες – τσιφλίκια και οι εργασιακές γαλέρες του τουρισμού. Με τα πρώτα κύματα των τουριστών να καταφθάνουν, τα αφεντικά ξεκίνησαν να μαζεύουν και τα ψίχουλα της πίτας για τους εαυτούς τους. Τέτοια είναι η περίπτωση του ξενοδοχείου ATHENS ZAFOLIA HOTEL της ΑΤΤΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ Α.Ε. που πρόσφατα αποφάσισε μονομερώς την παρακράτηση του 100% των φιλοδωρημάτων των αχθοφόρων– γκρουμ. Με πρόσχημα το αίτημα του τουριστικού γραφείου να τιμολογείται η υπηρεσία αυτή, η διοίκηση αποφάσισε αρχικά να καταβάλλονται τα φιλοδωρήματα σε μετρητά μετά την παρακράτηση φόρου, στη συνέχεια να δίνονται μέσω voucher σίτισης και, τελικά, να υφαρπάζεται το 50% από την επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι ενωμένοι προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στέλνοντας υπόμνημα στη διοίκηση της εταιρείας με μια χαρακτηριστική περιγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται οι αχθοφόροι– γκρουμ: ”Εκείνοι που με βροχή βγαίνουν στο πεζοδρόμιο και κουβαλούν βαλίτσες μέχρι τον 7ο όροφο, εκείνοι που σε 45°C+ κουβαλούν αποσκευές με τον ιδρώτα τους!!! χωρίς ώρα, νύχτα, μεσάνυχτα, χωρίς σερβιτόρο για παράδοση έκτακτων πρωινών κουτιών (breakfast boxes) και με κάθε ευθύνη σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής αποσκευών”. Ταυτόχρονα, εκθέτουν τα ψεύδη της εταιρείας αναφέροντας ότι συνάδελφοί τους σε άλλα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με τα ίδια γραφεία και υποδέχονται τα ίδια γκρουπ εξακολουθούν να λαμβάνουν τα φιλοδωρήματα. Ακόμα και μετά από αυτό, όταν ζητήθηκε αλλαγή προγράμματος από γκρουμ για προσωπικό του ζήτημα, η Διεύθυνση αρνήθηκε. Ξανά οι συνάδελφοί του, αλληλέγγυοι, αρνήθηκαν να υπογράψουν αλλαγές προγράμματος που τους ζητήθηκαν αφήνοντας το ξενοδοχείο χωρίς γκρούμ για αρκετές ημέρες.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι καμιά εξαίρεση, αλλά ο κανόνας όπως όλοι και όλες καλά γνωρίζουμε. Οι διευθύνσεις, οι διοικήσεις, τα αφεντικά δε φαίνεται να πτοούνται από την απροθυμία των εργαζομένων στον τουρισμό να δουλεύουν σαν είλωτες. Όλο και κάποιος θα πέσει στην ανάγκη τους, υποθέτουν, ώστε να πλουτίσουν στην πλάτη του, όλο και κάποια θα βρεθεί να δουλέψει νυχθημερόν στα μαγαζάκια τους πάνω στην απελπισία της. Γκρουμ, σερβιτόροι/ες, εργαζόμενοι/ες στην τροφοδοσία, στην καθαριότητα, όλοι και όλες θέλουν να μετατραπούμε σε εθελόδουλα, φοβισμένα και πιστά σκυλιά που τους φιλάνε τα χέρια για ένα μεροκάματο. Χωρίς αξιοπρέπεια και ανάγκες, με στόμα χωρίς μιλιά, όσο τα κάτεργά τους αλώνουν τα σώματα και τις ζωές μας και οι τουρίστες ζουν το μύθο τους στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι της ATHENS ZAFOLIA HOTEL τους θύμισαν από ποιούς και ποιές εξαρτώνται οι επιχειρήσεις τους. Ας τους το θυμίσουμε και όλοι οι υπόλοιποι…

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ