Παρέμβαση στην κεντρική αποθήκη της Wolt στον Ν. Κόσμο

Τετάρτη, 17 Μαΐου, 2023

Λίγα λόγια και καλά για τις πλατφόρμες-γαλέρες και ειδικά για την wolt.
Το τι συμβαίνει στον κλάδο των delivery είναι μια εικόνα από το μέλλον για όλους τους εργαζόμενους. Είναι εκεί που αποτυπώνεται ο καπιταλισμός που μας τάζουν οι φιλελεύθεροι σε όλες του τις εκδοχές. Από την μία χιλιάδες μικρομάγαζα που πληρώνουν ψίχουλα με μισά ή καθόλου ένσημα και από την άλλη οι μεγάλες εταιρείες πλατφόρμες που επίσης δεν πληρώνουν ένσημα και δίνουν ψίχουλα. Αυτοί όμως το κάνουν με “άριστο” τρόπο, με πολύ χρώμα και κατανόηση, παρά ταύτα κάνουν το ίδιο με την τελευταία τρύπα του κάθε μικροαφεντικού.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για εταιρείες (και μιλάμε κυρίως για την wolt και την efood) που μέσω του μάρκετινγκ ελέγχουν όλη την αγορά της εστίασης. Μεγαλοκαρχαρίες που ζουν από τα ποσοστά των πωλήσεων του κάθε μικρομάγαζου. Και παράλληλα ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του στόλου του delivery. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά πούλησαν ένα φιλικό και φιλεργατικό πρόσωπο. Δελέασαν οδηγούς προσφέροντας καλύτερες απολαβές φτάνει να δέχονταν να δουλέψουν ως επιχειρηματίες με μπλοκάκι. Χωρίς κανένα από τα δικαιώματα που έχει ένας κανονικός εργαζόμενος. Ούτε άδειες, ούτε υπερωρίες, και ένσημα που πλήρωνε ο εργάτης από την τσέπη του.
Αμέσως μετά και βήμα-βήμα το παραμύθι αποκαλύφθηκε.
Με διάφορα κόλπα, με το πέρασμα των χρόνων, οι απολαβές άρχισαν να μειώνονται. Οι εργάτες, υπό τη θέση του δήθεν αυτοαπασχολούμενου δεν είχαν κανέναν τρόπο να αντιδράσουν.
Πρίν ένα χρόνο περίπου έγινε αδύνατο και να δουλέψεις με μπλοκάκι. Οι εταιρείες πλέον δεν έχουν εργοδοτική σχέση με κανένα διανομέα αλλά συνεργάζονται με άλλες εταιρείες που έχουν τους διανομείς, ένας ακόμα μεσάζοντας-παράσιτο στον ιδρώτα των διανομέων.
Ή “συνεργάζονται” με όσους διανομείς άνοιξαν χαρτιά επιχείρησης, με έδρα, λογιστή, τιμολόγια και ΦΠΑ. Μόνο και μόνο για να δουλεύουν οι ίδιοι σε μια μηχανή για ψίχουλα.
Και πρόσφατα η  wolt έκανε και νέες μειώσεις στο τι πληρώνει.
Οι εργάτες της αντέδρασαν με μια σειρά απεργιών απαιτώντας να παρθούν πίσω οι μειώσεις, και να προσληφθούν οι “αυτοαπασχολούμενοι” σαν κανονικοί εργάτες. Οι εργαζόμενοι ζητάνε επίσης να τους χορηγείται δωρεάν ο εξοπλισμός όπως το κράνος ή η τσάντα, το μπουφάν και το κουτί με τα χρώματα και τα λογότυπα της εταιρείας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, όλα αυτά οι εργαζόμενοι τα αγοράζουν από την εταιρεία. Κάθε γαλάζιο κουτί σε μοτοσυκλέτα έχει πληρωθεί από τον οδηγό! Έχουν τέτοιο θράσος οι αλήτες της αγοράς που βάζουν τους εργάτες να πληρώνουν για να διαφημίζουν την εταιρεία, αλλά και για να κάνουν την δουλειά που τους ζητάνε.
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η Wolt είναι ένα σκλαβοπάζαρο. Κάθε παραγγελία που έρχεται σπίτι μας απο δαύτους έχει αίμα εργατών. Και κυριολεκτούμε: όχι μόνο το συμβολικό αίμα της ωμής εκμετάλλευσης, αλλά το πραγματικό των δεκάδων εργατών που σκοτώθηκαν και σακατεύτηκαν στον δρόμο. Χωρίς καμία κάλυψη στη συνέχεια. Αφού άλλωστε δεν ήταν “εργάτες”, ήταν επιχειρηματίες…
Να ξέρει η κάθε Wolt, η κάθε Efood, (αλλά και η BOX, η Pengu κλπ) ότι απέναντί της έχει πολύ περισσότερους από τους εργάτες που εκβιάζει. Πολλούς και πολύ θυμωμένους.
Η efood πήρε ένα μάθημα με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των διανομέων και των συνδικαλιστικών τους δυνάμεων. Θα πάρουν μάθημα όλοι τους.
Το μήνυμα του Ρουβίκωνα προς την βάση είναι απλό: Μποϊκοτάρετε την wolt και την κάθε πλατφόρμα μέχρι να συμμορφωθεί με τις πιο αυτονόητες εργατικές διεκδικήσεις.
Το μήνυμα του Ρουβίκωνα προς την wolt και τις πλατφόρμες-γαλέρες είναι επίσης απλό: μαζευτείτε γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα.
Το μήνυμα του Ρουβίκωνα προς τους διανομείς στις πλατφόρμες και αυτό ξεκάθαρο: είμαστε στο πλευρό σας, είμαστε σάρκα από την σάρκα σας, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους αγώνες σας.
Οι αγώνες των διανομέων είναι φως για όλη την εργατική τάξη.
Ρουβίκωνας

[arve url=”https://youtu.be/3q8LckkVEAY” /]

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ