Δίκη παρωδία με βαριές καταδίκες

Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2023

Την Τριτη 16 Μαϊου ολοκληρώθηκε τελικά, μια δίκη που εκκρεμούσε τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η δίκη αφορούσε την παρέμβαση με μπογιές που κάναμε στην Βουλή τον Μάιο του 2019 σε ένδειξη αλληλεγγύης στον τότε απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Στην ενέργεια αυτή ένα μέλος μας είχε συλληφθεί επ’αυτοφόρω, κι ένα δεύτερο κατόπιν μιας περίεργης και αμφιλεγόμενης αναγνώρισης, μέρες μετά.

Ο Ρουβίκωνας αντιμετωπίζει διαρκώς την εκδικητικότητα των κατασταλτικών και δικαστικών μηχανισμών. Την αντιμετωπίζει οργανωμένα, με επιτυχία και γνωρίζοντας ότι είναι μέρος του αγώνα που διεξάγει. Χωρίς αμφιβολία όμως αυτή η δίωξη, μαζί με κάποιες άλλες εναντίον της οργάνωσης και μελών μας, είχε μια ιδιαίτερη σοβαρότητα. Ηταν μέρος μια οργανωμένης κατασταλτικής εκστρατείας που σκοπό είχε το να μας σιγήσουν ή έστω να μας αποδυναμώσουν. Κι ενώ οι άλλες διώξεις με κακουργηματικό περιεχόμενο είχαν καταρρεύσει με πάταγο, αυτή η υπόθεση είχε απομείνει το τελευταίο καταφύγιο της καταστολής που απειλούσε τα μέλη μας με φυλάκιση.

Εκαναν ότι μπορούσαν είναι η αλήθεια. Από τις μέρες του Σύριζα που ξεκίνησε όλο αυτό εώς τώρα με ΝΔ, πέντε μέρες πριν τις εκλογές.

Ας δούμε την σειρά των περιστατικών μέχρι την δίκη, για να αντιληφθούμε πως εδώ όντως είχαμε το ξεδίπλωμα ενός κρατικού σχεδίου: Με την ολοκλήρωση της δράσης μας, συνέλαβαν ένα μέλος μας στη βουλή, και επιπλέον τον είχαν κρατούμενο για 4 ημέρες. Μετά από μέρες κατηγόρησαν και δεύτερο μέλος μας, το οποίο συνέλαβαν. Στον ανακριτή ταύτισαν τη βουλή με την Ακρόπολη ως μνημείο «ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας» και μας έβαλαν κακούργημα για τις μπογιές. Ζήτησαν 60 χιλιάδες ευρώ για εγγυήσεις, το οποίο απαίτησαν να μαζευτεί σε ελάχιστο -για τέτοιο ποσό- χρονικό διάστημα, για να μην μπουν τα μέλη μας φυλακή.

Με διεθνή, δημόσια ανοιχτή καμπάνια αλληλεγγύης μαζέψαμε το ποσό που μας ζήτησαν και το καταθέσαμε μέσα στα σκληρά χρονικά πλαίσια που μας είχαν τεθεί. Στην συνέχεια όμως η εφορία μας επέβαλε πρόστιμο 17 χιλιάδων ευρώ και μας κατηγόρησε για μαύρο χρήμα (!) Τα μαζέψαμε κι αυτά τα χρήματα, με τον ίδιο τρόπο.

Στο μεταξύ οι δύο σύντροφοί μας έβγαλαν τέσσερα χρόνια με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους και ενώ η δίκη συνεχώς αναβαλλόταν. Κάθε αίτημα για επίσπευση της δίκης ή χαλάρωση των περιοριστικών όρων απορριπτόταν πεισματικά.

Τελικα η δίκη ξεκίνησε, διακόπηκε ξανά και τελικά ολοκληρώθηκε στις 16 Μαϊου 2023.

Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος καταδίκη στα δύο μέλη μας για το κακούργημα της φθοράς μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Τρεισήμισι χρόνια ποινή για τον καθένα, πληρωτέα και με αναστολή μέχρι το εφετείο.

Η τιμή του κράτους έπρεπε να «αποκατασταθεί», το αντιλαμβανόμαστε. Η συνέχεια του κράτους, από τον Σύριζα στη ΝΔ, έπρεπε επίσης να διασφαλιστεί. Από την άλλη θα έπρεπε να τολμήσουν να βάλουν φυλακή δύο αγωνιστές για μια τέτοια ενέργεια. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν θα το αποδέχονταν η βάση, όποιες κι αν είναι οι αγωνιστικές συνθήκες σήμερα στο εσωτερικό της. Γι’αυτό επέλεξαν, σε μια προειλημμένη απόφαση, να μην βάλουν τους δύο στη φυλακή αλλά να διατηρήσουν τις καταδίκες για κακούργημα. Παρά την εισαγγελική πρόταση- η οποία σαφώς διατύπωνε οτι η βουλή δεν μπορεί να θεωρηθεί μνημείο με κανένα τρόπο βάση νόμου-, η έδρα επέμεινε πως οι μπογιές στην βουλή είναι κακουργηματική πράξη γιατί, σύμφωνα με την απόφαση, η βουλή είναι όχι το συμβολικό κέντρο του κράτους, αλλά ένα πολιτιστικό μνημείο όπως η Ακρόπολη.

Και λέμε προειλημμένη απόφαση γιατί η ίδια η δίκη εξελίχθηκε λίγο ως φάρσα. Φτάσαμε στο σημείο η υπεράσπισή μας να προσπαθεί να θυμίσει στην έδρα ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καν απολογηθεί και έπρεπε να απολογηθούν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι δικαστές βιάζονταν και οι απολογίες είναι όντως βαρετές όταν η απόφαση έχει βγει πριν από αυτές. Και σημειωτέον, αυτό μας δείχνει το μέτρο της αποθράσυνσης της εξουσίας και των μηχανισμών της που δεν νοιάζεται καν για τα στοιχειώδη δικονομικά προσχήματα.

Κλείνοντας το θέμα να πούμε πως είμαστε περήφανοι που ο Ρουβίκωνας ανταποκρίθηκε στις επιθέσεις. Ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε αυτή την σειρά κατασταλτικών διώξεων που ολοκληρώθηκε με την συγκεκριμένη δίκη.

Κι όχι μόνο γιατι τα σχέδιά τους να μας τελειώσουν ή να μας βάλουν φυλακή απέτυχαν. Αλλά γιατί φέραμε σε πέρας όλα αυτά, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω, καμία στιγμή. Ούτε στα σχέδια μας, ούτε στις δράσεις μας. Προχωρήσαμε μπροστά εδώ και τέσσερα χρόνια, παρόλες τις ασφυκτικές πιέσεις. Δεν κουραστήκαμε. Δεν αποδυναμωθήκαμε. Η προσοχή μας ούτε στιγμή δεν απομακρύνθηκε από τον επαναστατικό στόχο. Προχωρήσαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αφοσίωση παρά το μεγαλύτερο βάρος που κληθήκαμε να κουβαλήσουμε.

Ας το λάβει υπόψην του το κράτος αυτό για το μέλλον!

Ευχαριστούμε όλους όσους και όσες μας στάθηκαν αλληλέγγυοι σε πολιτικό, οικονομικό ή προσωπικό επίπεδο.

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΛΥΧΤΑΝΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΠΡΟΧΩΡΑ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ