Παρέμβαση στα γραφεία της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)

Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Εδώ και έναν χρόνο, έχει μονοπωλήσει τη δημόσια σφαίρα η συζήτηση γύρω από το ζήτημα της ακριβείας, και ιδιαίτερα της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Στο αλισβερίσι αυτό όλοι τρώνε.

Από τη μία έχουμε το κράτος να τάζει και να δίνει ψίχουλα ως μέτρα ελάφρυνσης, από την άλλη το κεφάλαιο, ειδικά αυτό που εμπλέκεται στην παραγωγή, διανομή και αποθήκευση ενέργειας να συνεχίζει να βγάζει υπερκέρδη.

Και ποιος εν τέλει ζημιώνεται και σηκώνει το βάρος αυτής της κρίσης και του πληθωρισμού; Μα προφανώς η κοινωνική βάση, εμείς. Εμείς οι προλετάριοι κι οι προλετάριες, τα φτωχά νοικοκυριά, που με πόνο και αγωνία σχεδιάζουν τη ζωή τους μέρα τη μέρα. Αυξήσεις παντού, φορολόγηση της επιβίωσης με κάθε δυνατό τρόπο και μισθοί διαρκώς στάσιμοι.

Θυμόμαστε όλοι και όλες τη μεγάλη απάτη της ρήτρας αναπροσαρμογής και τις πρόσθετες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τη νομιμοποίηση δηλαδή μιας εξόφθαλμης κλοπής, με το κράτος και το κεφάλαιο να βάζουν βαθιά στις τσέπες μας το χέρι, αρπάζοντας πολλά από τα λίγα που βγάζουμε με πολύ κόπο και πολύ ιδρώτα.

Παρά την κοινωνική πίεση, που είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της ρήτρας, η τελευταία επανέρχεται κανονικά και με τον νόμο από 1η Ιούλη, μιας και η ελληνική δικαιοσύνη την έκρινε μια καθόλα νόμιμη πρακτική.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στις 30 Μάρτη, η ΡΑΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυξήσεις των πάγιων χρεώσεων του ρεύματος, με τη μοναδιαία πάγια χρέωση, το βασικό χαράτσι δηλαδή ανά κιλοβατώρα, να παίρνει αύξηση 752,7% (!).

Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους.

Πρώτον, επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε αύξηση των εσόδων του, για τις υπηρεσίες που παρέχει, από 743,59 εκ. για το 2020, στα 981,7 για το 2023.

Δεύτερον, γιατί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλείνει η κάνουλα των ”μέτρων στήριξης της κοινωνίας”, μετά τα πρώτα μεγάλα χτυπήματα της ενεργειακής κρίσης.

Ο τρίτος λόγος, που εξηγεί τους παραπάνω, είναι ο εξής απλός. Κράτος, κεφάλαιο και διεθνείς διακρατικοί οργανισμοί πρέπει να βγάλουν χρήμα από τη μία, κχαι να διατηρήσουν την εξουσία τους από την άλλη. Και στο σύστημα εξουσίας που ζούμε, όσοι βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας τρέφονται από την εκμετάλλευση όσων βρίσκονται στη βάση αυτής.

Όποια κρίση κι αν προκύψει, γιατί κάθε τόσο ξεσπά και από μία, εμείς θα την πληρώνουμε. Και πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις θα μας βομβαρδίζουν με το αφήγημα της ιδιωτικοποίησης, που έρχεται να βελτιώσει και να αλαφρύνει τη ζωή μας. Γιατί τότε πρέπει να ενισχύσουμε οικονομικά το ΔΕΔΔΗΕ εμείς, τη στιγμή που στο 49% του είναι ιδιωτικός; Γιατί πρέπει να στηρίζουμε οικονομικά εμείς τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας; Μα γιατί αυτό σημαίνει ιδιωτικό κεφάλαιο και κράτος υπηρέτης του. Να βγάζεις λεφτά από αέρα κοπανιστό και στις πλάτες του εργαζόμενου κόσμου. Να εξασφαλίζεται οριακά η επιβίωσή μας με τα κόκαλα που μας πετάνε κάθε τόσο, προκειμένου να μας κρατάνε με σκυμμένο το κεφάλι.

Όσες προεκλογικές υποσχέσεις κι αν σου δίνουν για αυξήσεις μισθών και μείωση φορολογίας, μην τους ακούς. Το βιοτικό μας επίπεδο θα παραμένει διαρκώς στο όριο.

Μην πιστεύεις, λοιπόν, στις υποσχέσεις τους.

Σηκώνουμε κεφάλι και οργανωνόμαστε απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ