Παρέμβαση στο Δημαρχείο Καλλιθέας για τον 49χρονο νεκρό εργαζόμενο, Μ.Δ.

Πέμπτη, 3 Αυγούστου, 2023

Την Κυριακή 23 Ιουλίου ένας ακόμη άνθρωπος πέθανε σε μέρα καύσωνα την ώρα που εργαζόταν. Ηταν 49 ετών, δημοτικός υπάλληλος, εργαζόμενος ως φύλακας σε παιδική χαρά του Δήμου Καλλιθέας. Ο Μ.Δ ανήκε σε ευπαθή ομάδα και την Κυριακή με την θερμοκρασία να φτάνει τους 43 βαθμούς, ο άνθρωπος αυτός είχε βάρδια κανονικά, ακολουθώντας διοικητικές εντολές. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών την ώρα που ξεκλείδωνε την παιδική χαρά του πάρκου Δαβάκη, λίγο μετά τις 4:45 το μεσημέρι βρέθηκε νεκρός λόγω θερμοπληξίας. Η αιτία θανάτου ήταν ανακοπή. Ο εργαζόμενος, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και άτομο ευπαθούς ομάδας, με εντολή κάποιου διοικητικού του δήμου, δούλευε μεσημεριανές ώρες σε ακραίο καύσωνα, ανοιγοκλείνοντας βαριές σιδερένιες πόρτες ενώ είχε δοθεί εντολή προς τους Δήμους να μην καταπονούνται οι εργαζόμενοι.

Η ιστορία ξεκινάει απο πιο πίσω στο παρελθόν, οπου σύμφωνα με πληροφορίες του συνδικάτου εργαζομένων ΟΤΑ, ο Μ.Δ είχε χάσει το ένα του μάτι απο μόλυνση, ως εργαζόμενος τότε σε άλλον τομέα του δήμου, ως κηπουρός. Παρά το γεγονός της επιβαρυμένης υγείας του εξαιτίας της δουλειάς στους κήπους, συνέχισε να εργάζεται στο δήμο μέχρι κυριολεκτικά να πεθάνει. Οι φτωχοί άνθρωποι και πόσω μάλλον όταν έχουν οικογένεια δεν έχουν την πολυτέλεια να παρατήσουν το μεροκάματο όταν αντιμετωπίζουν προβληματα υγείας, κι ας είναι η ίδια η δουλειά που τους στέρησε την αρτιμέλεια τους. Ο Μ.Δ λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε, μετατέθηκε σε θέση φύλακα στο γκαράζ του Δήμου Καλλιθέας, απο την οποία όμως απομακρύνθηκε και εκ νέου μετακινήθηκε στις παιδικές χαρές.

O γαλάζιος δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος ζήτησε να γίνει η τυπική ΕΔΕ για την υπόθεση του Μ.Δ, όπως γίνεται σχεδόν κάθε φορά στις περιπτώσεις εργατικών «ατυχημάτων». Είναι οι γνωστές διαδικασίες κατα τις οποίες υποτίθεται οτι διερευνώνται τα αίτια που οδήγησαν σε νεκρούς ή σακατεμένους εργάτες. Οπως είναι επίσης γνωστό – σε όσους δεν μασάνε το κουτόχορτο που τους ταίζουν οι κρατικοί παπαγάλοι – η «διερεύνηση» θα δείξει ο,τι θέλει το δημαρχείο να δείξει. Το πολύ πολύ να ξηλωθεί κάποιος μικροπροϊστάμενος για να μην κατηγορηθούν για κουκούλωμα, ή να πουν οτι ο υπάλληλος δούλευε με δική του πρωτοβουλία και οτι βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Οτι ήταν κακή η συγκυρία, κι οτι έπεσε «ηρωικά» απο υπερβάλλοντα ζήλο στη δουλειά. Μια ιδέα για το πώς αντιμετωπίζει ο Δ. Κάρναβος τους εργαζόμενους του δήμου, μπορεί κάποιος να πάρει απο δημοσιεύματα προ διετίας που αναφέρουν οτι για να κάμψει την αντίσταση δημοτικών υπαλλήλων που απεργούσαν συμβολικά, κάλεσε την αστυνομία να τους συλλάβει για παρακώλυση υπηρεσίας.

Κάναμε σήμερα μια συμβολική παρέμβαση στο εσωτερικό του δημαρχείου για να θυμίσουμε οτι οι ζωές μας δεν είναι αναλώσιμες. Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, δεν περιμένουμε καμία ΕΔΕ, δεν εμπιστευόμαστε την αστική δικαιοσύνη. Το κράτος ούτε μπορούσε, ούτε ήθελε ποτέ να προστατέψει τους κοινωνικά αδύναμους, μόνο η αυτοοργάνωση μπορεί να το κάνει. Στον πολύ μακρύ κατάλογο με τους νεκρούς εργαζόμενους, μετράμε ακόμα έναν. Αν δεν οργανωθούμε, αν δεν συλλογικοποιήσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας, δεν θα σταματάμε να μετράμε θύματα.

Ή με την τάξη μας, ή με τους εχθρούς της. Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Μ.Δ.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ