Παρεμβάσεις στα σπίτια των ανώτατων στελεχών ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΗΑΝ, υπεύθυνων για διακοπές ρεύματος

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η αμαρτωλή ιστορία της ΔΕΗ είναι γνωστή σε όλους. Όταν προ δεκαπενταετίας περίπου ξεκινούσε η ιδιωτικοποίησή της, η πορεία των πραγμάτων ήταν προδιαγεγραμμένη: κατακόρυφη αύξηση των λογαριασμών, διακοπή παροχής ακόμα και για μικροποσά, υποσυντήρηση του δικτύου και ξεζούμισμα των εργαζομένων. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το ξεπούλημα συνεχίστηκε κομμάτι-κομμάτι αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει ίδια: Ακριβοπληρωμένα μεγαλοστελέχη με φαραωνικούς μισθούς που διορίζονται κάθε 3-4 χρόνια και καλούνται να υλοποιήσουν κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο με σκοπό τη “σωτηρία” της ΔΕΗ, το οποίο πάντα περιλαμβάνει αδυσώπητο κυνήγι των φτωχών, αφού πρώτα βαφτιστούν “στρατηγικοί κακοπληρωτές”. Η τελευταία φουρνιά διευθυντών της ΔΕΗ διορίστηκε περίπου στα μέσα του 2019 από τη νεοεκλεγμένη, τότε, κυβέρνηση της ΝΔ μετά βαΐων και κλάδων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της.

Ο Γιώργος Στάσσης, εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των Panama papers ως μέτοχος σε offshore με εδρα της Βρετανικές Παρθένες Νήσους, διορίστηκε το καλοκαίρι του 2019 διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ, πρόεδρος ΔΣ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και μέλος 27 επιπλέον θυγατρικών της ΔΕΗ. Ο Αναστάσιος Μάνος και ο Κωνσταντίνος Μαύρος ακολούθησαν τους επόμενους μήνες ως διευθύνοντες σύμβουλοι, του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αντίστοιχα. Η επιλογή των προσώπων έγινε από στελέχη της αγοράς, με τεχνοκρατική αντίληψη και εμπειρία σε ανάλογες θέσεις σε μεγάλες πολυεθνικές. Το έργο τους είναι σαφώς πιο δύσκολο από αυτό των προκατόχων τους, καθώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί συνεχίζουν να αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, σημάδι αλάνθαστο μιας κοινωνίας που είναι υπό κατάρρευση.

Πιο συγκεκριμένα, οι πάσης φύσης ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ εκείνη την περίοδο ανέρχονταν σε περίπου 2,8 δις, εκ των οποίων ένα ελάχιστο μέρος, περίπου 300 εκατομμύρια, τελούσε υπό διακανονισμό.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη ΔΕΗ το φθινόπωρο του ’19, για το δίκτυο χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις)
-1.663.808 οφειλέτες χρωστούσαν έως 500 ευρώ. Συνολικές οφειλές 192 εκατομμύρια, περίπου 115 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.
-276.964 οφειλέτες χρωστούσαν από 501 ως 1000 ευρώ. Συνολικά 155 εκατομμύρια, περίπου 560 ευρώ κατά μέσο όρο.
-252.598 οφειλέτες χρωστούσαν από 1001 ως 3000 ευρώ. Συνολικά 347 εκατομμύρια, περίπου 1373 ευρώ κατά μέσο όρο.
-143.182 οφειλέτες χρωστούσαν πάνω από 3000 ευρώ. Συνολικά 999 εκατομμύρια, περίπου 7000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Για όποιον τυχόν αυτοί οι αριθμοί δε λένε και πολλά, ας σημειωθεί ότι 1 στους 4 μικροπελάτες της ΔΕΗ δε μπορεί να ανταποκριθεί στους τρέχοντες λογαριασμούς.

Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου “προβλήματος” είναι πάρα πολύ απλή: Συνεργασία με εισπρακτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να τραμπουκίσουν τους κακούς οφειλέτες, ασχέτως του ύψους της οφειλής, και άμεση διακοπή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες, όπου λόγω της πανδημίας έχουν νεκρώσει όλα, δε σημαίνουν τίποτα για τα golden boys της ΔΕΗ και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι για το διάστημα των γιορτών έχουν δρομολογηθεί (και καθημερινά εκτελούνται) περίπου 7.000 διακοπές ρεύματος μόνο για το νομό Αττικής. Η εταιρεία επισημαίνει τον “κίνδυνο οι μηχανισμοί αναγκαστικής είσπραξης να επηρεασθούν από νομοθετικές ή άλλες διοικητικές πράξεις, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της διακοπής παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής για ορισμένες κατηγορίες πελατών ή σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, επωφελούμενοι των αποφάσεων αυτών σταματούν την πληρωμή των λογαριασμών τους”. Με πολύ απλά λόγια, η ΔΕΗ θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμά της να συνεχίσει να κόβει το ρεύμα αδιακρίτως. Μονογονεϊκές οικογένειες, καρκινοπαθείς, άνεργοι, κανείς δεν εξαιρείται στα μάτια της ΔΕΗ. Βαφτίζονται συλλήβδην “στρατηγικοί κακοπληρωτές” και οι διακοπές παίρνουν το δρόμο τους. Όσον αφορά το λεγόμενο “κοινωνικό πρόσωπο” της ΔΕΗ και τις εξαγγελίες περί ελαφρύνσεων σε ευπαθείς ομάδες, είναι απλά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα από το οποίο ελάχιστοι καταφέρνουν να ωφεληθούν. Αυξήσεις φωτιά της τάξης του 15-20% μόνο μέσα στο τελευταίο έτος και μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τα παχιά λόγια των αρμοδίων.

Το άλλο μεγάλο “αγκάθι” για τη ΔΕΗ, ήταν η πάγια υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα για το λεγόμενο “άνοιγμα” της αγοράς ενέργειας. Σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δόγμα, η ΔΕΗ κακώς υπήρχε ως ενιαίος οργανισμός και το ρεύμα είναι απλά ένα εμπόρευμα όπως τα άλλα, οπότε κακώς υπήρχε το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Έτσι, αφ’ ενός η ΔΕΗ “έσπασε” σε μικρότερα κομμάτια (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗΑΝ κλπ), αφ’ ετέρου δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί ένα σωρό, άγνωστες μέχρι πρότινος, εταιρείες ανταγωνιστικές της ΔΕΗ. Οι πρώτες που εμφανίστηκαν – Energa και Hellas Power για όσους θυμούνται – απέδειξαν στην πράξη το πως δουλεύει η “απελευθέρωση” της αγοράς ενέργειας: μια τεράστια φούσκα που έσκασε παταγωδώς, με τις εταιρείες να κλείνουν εν μέσω σκανδάλων, διαφθοράς και απάτης.

Το σπάσιμο αυτό της ΔΕΗ έγινε βασικά για δύο λόγους. Από τη μία εντάχθηκαν στους λογαριασμούς ένα σωρό νέες χρεώσεις με σκοπό την παράκαμψη των περιορισμών της ΡΑΕ στις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος, ενώ από την άλλη δημιουργήθηκαν ως δια μαγείας ένα σωρό θέσεις διευθυντικών στελεχών για να βολευτούν οι κολλητοί της κυβέρνησης, με μισθούς και απολαβές απλά εξοργιστικούς για τους καιρούς που ζούμε. Με δικαιολογία την προσέλκυση “στελεχών της αγοράς” που θα μετατρέψουν τη ΔΕΗ σε “σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία”, οι αμοιβές των οργάνων διοίκησης πολλαπλασιάστηκαν και στον προϋπολογισμό της εταιρείας εγκρίθηκαν νέα κονδύλια για αποζημιώσεις και έκτακτες αμοιβές και παροχές. Ενδεικτικά, οι τακτικές αμοιβές για τους διευθύνοντες συμβούλους ανέρχονται στις 200.000 € ετησίως, συν διάφορες αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, συν χρήση εταιρικών αυτοκινήτων με κάλυψη εξόδων, συν ειδικά προγράμματα ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης και ασφάλισης ζωής. Φυσικά, προβλέπεται και ένα extra bonus έως 50% των αμοιβών, εάν η εταιρεία πιάσει τους επιθυμητούς στόχους.

Και μέχρι σήμερα, τα έργα και οι ημέρες των διοικούντων της ΔΕΗ φαίνεται να τους δικαιώνουν. Πρόσφατη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, σύμφωνα με δημοσιεύματα “…έρχεται να επιβεβαιώσει τη θετική τροχιά που διανύει η επιχείρηση μετά τις κινήσεις που έγιναν για τη διάσωσή της και την επαναφορά της σε τροχιά βιωσιμότητας.”. Άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την ανάσα ρευστότητας που θα πάρει η ΔΕΗ μέσω της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτός ο βαρύγδουπος όρος με απλά λόγια σημαίνει ότι η ΔΕΗ πούλησε κοψοχρονιά σε διάφορα επενδυτικά ταμεία-αρπακτικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της. Τα συγχαρητήριά μας λοιπόν στους κ.κ. Στάσση, Μάνο, Μαύρο και όποιον άλλο πιστώνεται με αυτή την “επιτυχία”. Ο κύκλος εργασιών, παρά το μειωμένο όγκο πωλήσεων λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς από ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας, αυξήθηκε το 2019 κατά 189,7 εκατ. € ή 4%, εξαιτίας της αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής (μείωση έκπτωσης συνέπειας από 15% σε 5%, αύξηση ρυθμιζόμενων χρεώσεων, κλπ.). Με λίγα λόγια, ενώ η ΔΕΗ έπαψε να έχει το μονοπώλιο στην πώληση ενέργειας, αύξησε τα έσοδά της μετακυλίοντας τη χασούρα των πωλήσεων στην πλάτη της κοινωνίας, η οποία βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην ενεργειακή φτώχεια, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Από την “εξυγίανση” της ΔΕΗ φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει το ξεζούμισμα των εργαζομένων της. Ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες ανατίθενται σε εξωτερικούς εργολάβους που συχνά απασχολούν προσωπικό χαμηλής ειδίκευσης και με ελάχιστα ή ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, ενώ παράλληλα τα συνεργεία των τεχνικών της εργάζονται υπό το βάρος αφόρητων πιέσεων λόγω περικοπών με αποτέλεσμα κυριολεκτικά αμέτρητα “ατυχήματα”. Εναερίτες, εργάτες στα ορυχεία, τεχνικοί που επισκευάζουν ή συντηρούν υποσταθμούς της ΔΕΗ, εκατοντάδες άνθρωποι τα τελευταία χρόνια έχουν σακατευτεί και σκοτωθεί, με πιο πρόσφατο περιστατικό μόλις χτες στη Ζάκυνθο, όπου υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, ένας 38χρονος τεχνικός του ΑΔΜΗΕ που είχε μεταβεί στο νησί με κλιμάκιο τεχνικών για επιδιόρθωση σε υποσταθμό, σκοτώθηκε κατά την ολοκλήρωση των εργασιών. Φυσικά το αρμόδιο υπουργείο εξέφρασε συλλυπητήρια, ερευνά τα αίτια και λοιπές φλυαρίες.

Έτσι αντιλαμβάνονται οι κύριοι αυτοί το έργο τους. Εμείς από την άλλη, νιώθουμε κάθε μέρα την οργή να μεγαλώνει. Τα συνεργεία, κατά κανόνα ιδιώτες εργολάβοι, που κάνουν τις διακοπές ρεύματος έχουν αρχίσει να νιώθουν στο πετσί τους την οργή της κοινωνίας και ήδη υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάστηκε να καταφύγουν στην προστασία των ΜΑΤ για να συνεχίσουν το έργο τους. Η ΔΕΗ συνεχίζει απτόητη τις διακοπές και τις αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς των πολλών, την ίδια ώρα που διατηρεί ανέγγιχτα τα τιμολόγια των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών και ταυτόχρονα ξεκίνησε το ανελέητο κυνήγι και του τελευταίου μικροοφειλέτη. Αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξαν οι διοικούντες της ΔΕΗ για να την εξυγιάνουν. Σε αυτό το δρόμο εμείς δε μπορούμε παρά να σταθούμε απέναντι. Θεωρούμε ότι το ρεύμα, όπως και το νερό, είναι εξίσου σημαντικά και απαραίτητα για τη ζωή και ως τέτοια είναι αδιανόητο να θεωρούνται ως “εμπορεύματα”. Αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε όχι μόνο την άμεση παύση των διακοπών σε φτωχές οικογένειες, αλλά και την άμεση επανασύνδεση τουλάχιστον των οικιακών παροχών, καθώς η διακοπή του ρεύματος τη δεδομένη χρονική στιγμή ισοδυναμεί με καταδίκη.

Για αυτούς τους λόγους σήμερα πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις στα σπίτια των: Γεώργιος Στάσσης (πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ/πρόεδρος ΔΕΗΑΝ) στην Εκάλη, Κωνσταντίνος Μαύρος (διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗΑΝ) στο Γέρακα, Αναστάσιος Μάνος (διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ) στην Κηφισιά.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ