ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ “ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ”
Οι δήμοι στις Κυκλάδες πλουτίζουν άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο από τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Οι κοινωνίες έχουν πια ελάχιστη συνοχή αφού αυτή έχει συντριβεί από την αχαλίνωτη τουριστική ανάπτυξη. Μέσα σε λίγες δεκαετίες το περιβάλλον έχει κακοποιηθεί βάναυσα και η μορφή των νησιών έχει αλλάξει οριστικά.
Η επιδρομή εκατομμυρίων τουριστών επισκεπτών κάθε χρόνο στις Κυκλάδες έχει δημιουργήσει συνθήκες περιβαλλοντικού ολέθρου. Αυτό φαίνεται σε μια σειρά από θέματα όπως η λειψυδρία και η αντιμετώπισή της (π.χ. γεωτρήσεις, μεγάλο φράγμα στη Νάξο, κλπ), ο τεράστιος όγκος απορριμμάτων και η διαχείρισή τους, η εμπορευματοποίηση των ακτογραμμών, η ανεξέλεγκτη δόμηση, η εξαφάνιση της αγροτικής γης προς όφελος της τουριστικής χρήσης, η άγρια εκμετάλλευση της ανάγκης για στέγαση (με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν σπίτια για να νοικιάσουν οι εργαζόμενοι ή να εξαναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα νοίκια), οι διανοίξεις δρόμων καταστρέφοντας ευαίσθητα οικοσυστήματα κλπ.
Τι κι αν η θάλασσα έτρεχε από τις βρύσες των σπιτιών σε νησιά που υδρεύονται με αφαλάτωση όπως η Μήλος και τα Κουφονήσια; Τι κι αν στη Σαντορίνη το 11% του νησιού έχει γίνει μπετό, αναλογία μεγαλύτερη κι από αυτή της Αττικής; Για τους περισσότερους δημάρχους όπως αυτός της Νάξου πέρα βρέχει. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τον Σεπτέμβριο του 2017 δήλωσε περιχαρής για τη ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος λέγοντας χαρακτηριστικά: “Το νησί έπηξε μέχρι που δημιουργήθηκε πρόβλημα κυκλοφοριακό!” Για να συμπληρώσει παρακάτω ότι δεν συμφωνεί με “τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό δημιουργίας τουριστικών υποδομών, ιδίως σε υπερκορεσμένες περιοχές”.
Όμως ο φόρτος στις υποδομές που προκαλείται από τον τουρισμό δεν αντιστοιχεί σε προσλήψεις ούτε στην πολιτική βούληση για βελτίωση των υπηρεσιών. Από τη στιγμή μάλιστα που το κράτος κατάργησε 10.000 θέσεις συμβασιούχων στους τομείς καθαριότητας η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η εντατικοποίηση, οι ελαστικές συνθήκες εργασίας, η απλήρωτη εργασία είναι καθεστώς.
Στον δήμο Νάξου οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην αποκομιδή δεν υπερβαίνουν τους 16 αλλά υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που δεν φαίνονται πουθενά αφού δουλεύουν ανασφάλιστοι και πληρώνονται μέσω άσχετων εργολαβιών. Παράλληλα, κι ενώ μπαίνουμε στο καλοκαίρι, ο προϋπολογισμός ακόμη δεν έχει εγκριθεί, άρα δεν μπορούν να γίνουν επιπλέον προσλήψεις!
Ο εξοπλισμός στους πιο πολλούς δήμους είναι παμπάλαιος (το απορριμματοφόρο που ανατράπηκε στην Τήνο ήταν 25ετίας και με φθαρμένα λάστιχα) και οι εργαζόμενοι πριν από μήνες είχαν διαμαρτυρηθεί στον δήμαρχο Τήνου για αυτή την κατάσταση.
Ο δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, ο οποίος τόσο κόπτεται για την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού σύμφωνα με τις δηλώσεις του για να δικαιολογήσει τη μήνυση που κατέθεσε ενάντια στα μέλη του Ρουβίκωνα αντί να πάει να κρυφτεί σε κανένα λαγούμι για τις εγκληματικές ευθύνες του, έδειξε τεράστια αδιαφορία και αναλγησία. Όταν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμοι, όταν συμπιέζεται το κόστος εργασίας, όταν η ασφάλεια και η υγιεινή περνάνε σε δεύτερη μοίρα τότε είναι αναπόφευκτο να συμβαίνουν “ατυχήματα” σαν αυτό της Τήνου.
Ο Γιάννης Κορίνθιος και ο Δημήτρης Ταράσης (ο δεύτερος μάλιστα ήταν συμβασιούχος και απλήρωτος από το καλοκαίρι του 2017) που σκοτωθηκαν στις 30/4 είναι δυο ακόμα νεκροί στη μακάβρια σειρά των 40 νεκρών εργαζόμενων στους ΟΤΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Οι ηθικοί αυτουργοί και πολιτικά υπόλογοι για αυτές τις δολοφονίες είναι αποκλειστικά οι δήμαρχοι και το κράτος.
Η παρέμβαση των συντρόφων/ισσών του Ρουβίκωνα στην Τήνο ήταν μια κοινωνική πράξη ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές που απαξιώνουν και συντρίβουν τη ζωή των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και οι οποίες οδηγούν στις δολοφονίες εργαζόμενων. Η ελάχιστη πράξη διαμαρτυρίας είναι το να πεταχτούν τρικάκια και να τεθούν προ των ευθυνών τους οι αρμόδιοι για την μακριά σειρά “εργατικών ατυχημάτων” των κολασμένων αυτού του εκμεταλλευτικού καθεστώτος.
Η σύλληψη και η κατηγορία των μελών του Ρουβίκωνα είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο όργιο καταστολής που έχει εξαπολύσει το κράτος ενάντια στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο δια μέσου της αστυνομικής και δικαστικής εξουσίας. Η αναθεώρηση της δίκης του Τάσου Θεοφίλου, η παράλογη προφυλάκιση της Ηριάννας, η δίωξη με τον αντιτρομοκρατικό 14 ατόμων για 40 ευρώ ενίσχυσης σε κρατούμενο καθώς και η καταστολή πολλών καταλήψεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν το αποκρουστικό και βάρβαρο πρόσωπο του κράτους. Όμως, οι αγώνες ενάντια στην αδικία συνεχίζονται και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου είναι απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη της αντίστασης.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου
Μάης 2018