Η λεηλασία της γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καπιταλισμό. Τα τελευταία χρόνια όμως οι επιπτώσεις της λαιμαργίας του καπιταλιστικού αδηφάγου τέρατος γίνονται ολοένα και πιο προφανείς. Οι ρύποι των αστικών κέντρων και τα αποβράσματα της υπερκατανάλωσης επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τον πλανήτη μας, καταστρέφοντας τη γη, την πανίδα και τη χλωρίδα που βρίσκεται σε αυτήν.
Δεν είναι πρωτοφανές λοιπόν, που οι μεγαλοκαρχαρίες την καταστροφή αυτή τη βλέπουν σα μια επιχειρηματική ευκαιρία από την οποία όπως υποστηρίζουν θα επωφεληθούν όλοι. Ωστόσο τα επενδυτικά τους πλάνα συμπεριλαμβάνουν την καταστροφή των οικοσυστημάτων και του φυσικού πλούτου που έχουν βάλει στο στόχαστρο. Πλασάροντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τη νέα λύση απέναντι στην καταστροφή που το ίδιο το σύστημά τους δημιούργησε, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα για να γεμίσουν κι άλλο τις ήδη παραφουσκωμένες τσέπες τους. Έτσι, τις τελευταίες δεκαετίες προωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, ως τη μόνη θεραπεία στη νοσούσα γη. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τη λεηλασία της γης μέσω των αιολικών πάρκων.
Ήδη από τις αρχές του 2000 έχουν δημιουργηθεί αιολικά πάρκα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως η Εύβοια, που υποτίθεται πως ωφελούν το περιβάλλον, τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών αλλά και την οικονομία. Αντιθέτως όμως, με τις διαστρεβλωμένες απόψεις των εκμεταλλευτών και με τις συχνά απαρχαιωμένες επιστημονικές έρευνες που πλασάρονται ως εμπεριστατωμένες, αρκετοί είναι εκείνοι που αντιτίθενται στη δημιουργία περαιτέρω αιολικών πάρκων στον Ελλαδικό χώρο, αφού οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές τόσο για το οικοσύστημα και το φυσικό τοπίο, όσο και για τους κατοίκους των περιοχών που έχουν στοχοποιηθεί.
Στις Κυκλάδες -Πάρο, Τήνο, Άνδρο, Νάξο- μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο Κοπελούζος προσπαθούν να βγάλουν κέρδος με αφορμή την παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή, φυσικά, εις βάρος των τοπικών κοινωνιών. Ο Κοπελούζος και το σινάφι του θέλησαν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες στα κυκλαδίτικα νησιά μη λαμβάνοντας υπόψιν τους τα προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους κατοίκους των περιοχών. Η δημιουργία αιολικών πάρκων στα συγκεκριμένα νησιά σημαίνει ότι τα βουνά θα γίνουν εργοτάξια, οι μελισσοκόμοι και οι αγρότες θα πληχθούν, η υδρολογική ισορροπία θα διαταραχθεί, για αυτό και εσκεμμένα λείπουν οι υδρογεωλογικές μελέτες από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα αυξηθεί, το οικοσύστημα θα διαταραχθεί και ο τουρισμός που είναι το κύριο εισόδημα των κατοίκων θα μειωθεί δραματικά, αφού το σπάνιο σε ομορφιά τοπίο θα αλλάξει και θα φέρει το παρεμβατικά βιομηχανικό αποτύπωμα του καπιταλισμού.
Άλλη μια φορά λοιπόν οι καπιταλιστές κοιτούν πως να εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρόβλημα για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Έτσι, ο Κοπελούζος με τις πλάτες τις εκάστοτε κυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες κοιτάζει πως να μεγαλώσει κι άλλο την έπαυλή του πλασάροντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τη μόνη σωτήρια λύση έναντι της καταστροφής που ο ίδιος και το συνάφι του έχουν προκαλέσει.
Προφανώς και το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι πολύ σύνθετο και σημαντικό, με ποικίλες παραμέτρους, που δύσκολα μπορεί να λυθεί. Είναι στην κρίση του καθένα, όμως, να πάρει θέση και από ότι φαίνεται το προσωπικό συμφέρον είναι μείζονος σημασίας παράγοντας στο που στέκεται ο καθένας σε σχέση με το περιβάλλον και την καταστροφή που αυτό υπέστη.
Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε όσους καπηλεύονται τις οποιεσδήποτε συνθήκες, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι μια παγκοσμίου βεληνεκούς καταστροφή, για να βγουν κερδισμένοι με τις πλάτες του κάθε κράτους που αναπαράγει ντιρεκτίβες συμφερόντων, όπως αυτές τις Ε.Ε. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των κατοίκων των Πάρου, Νάξου, Άνδρου, Τήνου που αντιστέκονται στο καθεστώς εκμετάλλευσης της φύσης και των ανθρώπων διεκδικώντας την αποδέσμευση των τόπων τους από τα σχέδια αισχροκέρδειας του κάθε καπιταλιστή.
Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας