Σύμφωνα με δημόσια καταγγελία εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου, 21 εργαζόμενοι τιμωρήθηκαν με στέρηση μισθού για ανάρμοστη συμπεριφορά από τη δημοτική αρχή Παχατουρίδη, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για ένα πλήθος παραβάσεων από πλευράς της δημοτικής αρχής. Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες για συνεννόηση με τη δημοτική αρχή, και αφού όλες βρήκαν τοίχο, την 1η Οκτωβρίου μια επιτροπή εργαζομένων προχώρησε σε αποχή από την εργασία ζητώντας τα αυτονόητα για κάθε εργαζόμενο σε κάθε κλάδο: Μέσα ατομικής προστασίας, ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις και ιατρικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι η διοίκηση του Δήμου καθυστερεί επι δύο χρόνια τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ότι υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς του Δήμου προκειμένου να πάνε οι άνθρωποι στις δουλειές τους, ότι δεν τηρείται απολύτως κανένα μέτρο πρόληψης διασποράς του κορονοϊού και τέλος, ότι παρόλες τις εισηγήσεις-συστάσεις του τεχνικού ασφαλείας για βελτίωση των εγκαταστάσεων, δεν υπήρξε καμία αντίδραση του δήμου. Ένα μήνα περίπου μετά, έπιασε φωτιά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου, ένας χώρος μέσα στον οποίο καθημερινά μπαίνει και βγαίνει κόσμος, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης του δήμου για όσα καταγγέλλονται.
Ως απάντηση στα αιτήματα αυτά, η δημοτική αρχή αντί να απολογηθεί, ποινικοποίησε έμπρακτα τις διεκδικήσεις της επιτροπής για ασφαλές από ατυχήματα εργασιακό περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας, επιβάλλοντας στέρηση μισθού για 5 ημέρες στα μέλη της Σωματειακής Επιτροπής και 2 ημέρες στους υπαλλήλους της υπηρεσίας πρασίνου, κατηγορώντας τους για «αδικαιολόγητη απουσία από τα καθήκοντά τους», για «ανάρμοστες και ανάξιες συμπεριφορές», καλώντας τους παράλληλα σε απολογία επειδή οργανώθηκαν και σήκωσαν ανάστημα διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους. Κατηγόρησε ως υποκινητές τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κάνοντας έτσι σαφές ότι η δημοτική αρχή διώκει πολιτικά τους αγώνες, θέλει να τρομοκρατήσει κάθε φωνή που ασκεί κριτική στην εικόνα του λαοφιλούς δημάρχου.
Η χουντικής κοπής στέρηση μισθού, σημαίνει χωρίς πολλά λόγια «ή θα σταματήσετε να διαμαρτύρεστε ή θα σας κόψουμε το ψωμί». Στέρηση των μέσων ατομικής προστασίας και των μέτρων πρόληψης covid-19 στους χώρους εργασίας σημαίνει απαξίωση της ίδιας της ζωής των εργαζομένων και είναι σε απόλυτη σύμπνοια με το αφήγημα της κυβέρνησης για την ατομική ευθύνη.
Η δημοτική αρχή Παχατουρίδη δεν αρκεί να φαίνεται τίμια, πρέπει και να είναι τίμια. Το τίμιο παιχνίδι παίζεται και με και χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας. Το κοινωνικό έργο που υποτίθεται ότι πρέπει να προσφέρουν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες, δε μπορεί να εξαιρεί τους εργαζόμενους στο δήμο, χωρίς την προσφορά των οποίων δε θα υπήρχε τίποτα.
Πληροφορηθήκαμε πάλι από δημοσιεύματα που έβγαλαν στο φως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ότι η δημοτική αρχή Περιστερίου πριν 3 μήνες, έστειλε στην ανεργία 14 εργαζόμενες που προσέφεραν υπηρεσίες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, μια απόφαση που δεν επικυρώθηκε ποτέ από το ΔΣ γιατί ο πρόεδρος ακύρωσε την επίμαχη συνεδρίαση με πρόσχημα τους υγειονομικούς λόγους. Η απόλυση ανακοινώθηκε στις εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τους άδειας, καθώς οι σταθμοί είναι κλειστοί τον μήνα Αύγουστο, και ως δικαιολογία τους παρουσίασαν τα πεσμένα έσοδα του δήμου λόγω πανδημίας. Για να νομιμοποιήσουν τις απολύσεις οι τοπικοί άρχοντες, κάλεσαν σε έκτακτη συνεδρίαση προς επικύρωση της απόφασης, μία μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά.
Η δικαιολογία περί πεσμένων εσόδων βέβαια, έρχεται σε σύγκρουση με τις στομφώδεις δηλώσεις περί πλεονάσματος στο αποθεματικό που διαθέτει ο δήμος. Τα αποθεματικά στους δήμους είναι χρήματα που ανήκουν στους πολίτες και συγκεκριμένα στους δημότες Περιστερίου και υπάρχουν για να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και όχι για να μοιράζονται υπέρ ημετέρων και να εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (κατάργηση παιδικής χαράς και μετατροπή της σε διασκεδαστήριο ενηλίκων).
Καθώς η υγειονομική κρίση βαθαίνει και οι συνέπειές της στον κοινωνικό και εργασιακό τομέα είναι σαρωτικές, το αίσθημα ανασφάλειας που κουβαλάμε όσον αφορά την υγεία, την εργασία, την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος για να μπορούμε να ζούμε, εντείνεται. Μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων επιβιώνει με βασικό ορίζοντα στη ζωή τους την επισφάλεια στην εργασία που διαχέεται και σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Σε αυτούς τους καιρούς, με το ΕΣΥ να υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα, τα αφεντικά να έχουν ξεσαλώσει με τις απολύσεις και τη μαύρη εργασία, η δημόσια υγεία να διακυβεύεται στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς, το κράτος αναγκάζει τους εργαζόμενους να επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όσοι αντιστέκονται έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Ως κομμάτι του αγωνιζόμενου κόσμου, ως εργαζόμενοι, δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία και την υποθήκευση της ζωής μας στους εργοδότες, στους μεγαλόσχημους παράγοντες του δημόσιου βίου, στους δημάρχους «περσόνες» που συμπεριφέρονται σα μεγαλοαφεντικά και στις μνημονιακές κυβερνήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη. Για εμάς ο παρονομαστής είναι πάντα ο ίδιος. Ο δρόμος των διεκδικήσεων περνάει μέσα από την αυτο-οργάνωση και όχι μέσα από την δια της ψήφου ανάθεση. Το κράτος και τα μικρά κράτη – Δήμοι τρέφουν την ύπαρξή τους από την αυταρχική φίμωση των εργαζομένων, από την καταπάτηση των ατομικών και συλλογικών αγαθών και ελευθεριών και από την ατιμωρησία.
Η τρομοκράτηση όμως δεν περνάει. Επιλέξαμε να παρέμβουμε εχθές στο δημαρχείο Περιστερίου σε μια συμβολική ένδειξη συμπαράστασης στους ανθρώπους που διεκδικούν τα -αυτονόητα και κερδισμένα με συλλογικούς αγώνες- δικαιώματά τους για δουλειά με αξιοπρέπεια. Στεκόμαστε ενάντια στο καθεστώς τρόμου και εκμετάλλευσης που επιχειρούν να επιβάλουν τα αφεντικά, με ή χωρίς κομματικό μανδύα. Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.
ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Ρουβίκωνας