Το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα θηλέων λειτουργεί από το 1889 στην περιοχή Χατζηκυριάκειο στην οδό Μ. Χατζηκυριακού και Κλεισόβης στον Πειραιά. Αρχικά ξεκίνησε φιλοξενώντας ορφανά κορίτσια ενώ τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια δέχεται παράλληλα και κορίτσια τα οποία προέρχονται από άπορες οικογένειες. Εκτός από τη φιλοξενία και τη σίτισή τους, το ίδρυμα ξεκίνησε σταδιακά να αναλαμβάνει μέριμνα για την εκπαίδευση, καθώς και την υποστήριξη/χρηματοδότηση μεταλυκειακών σπουδών τους. Το Χατζηκυριάκειο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και αυτοχρηματοδοτείται κυρίως από ενοικίαση ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του ως νομικό πρόσωπο και από κατά καιρούς δωρεές. Η διοίκηση του ιδρύματος διαχειρίζεται έναν όγκο χρημάτων και υποτίθεται ότι το διαθέσιμο κεφάλαιο κατανέμεται για την κάλυψη των αναγκών των τροφίμων και των λειτουργικών αναγκών του ιδρύματος σε υποδομές και μισθούς προσωπικού.
Μια πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε., η οποία ενσωματώθηκε ως νόμος του ελληνικού κράτους το 2018, ορίζει ότι στα ιδρύματα πλέον μπορούν να διαμένουν μόνο παιδιά που είτε είναι ορφανά και από τους δύο γονείς, είτε βρίσκονται στο ίδρυμα με εισαγγελική απόφαση. Οι τρόφιμες που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα δουν την πόρτα της εξόδου μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021. Μιλάμε συγκεκριμένα για 35 κορίτσια έως και 17 ετών τα οποία έχουν εν ζωή είτε τον ένα από τους δύο ή και τους δύο γονείς, οι οποίοι όμως τα είχαν αφήσει εξαρχής στο ίδρυμα μην έχοντας τη δυνατότητα να τα μεγαλώσουν και να τα φροντίσουν. Υπάρχουν γονείς που μένουν σε δομές αστέγων ή σε διαμερίσματα μαζί με άλλους, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για περιβάλλοντα εντελώς ακατάλληλα για να ζήσει ένα παιδί που μέχρι τώρα διαβιούσε στο Χατζηκυριάκειο και κάλυπτε πλήρως τις βασικές του ανάγκες σε στέγαση, σίτιση, εκπαίδευση και μόρφωση.
Η κοινωνική υπηρεσία του ίδιου του Χατζηκυριακείου ιδρύματος, ως απάντηση στον επικείμενο διωγμό των κοριτσιών, εκπόνησε ένα σχέδιο και το παρουσίασε στο Δ.Σ., σαν προσωρινή έστω λύση, για να προσπεραστεί το νομικό κώλυμα που έφερε η ευρωπαϊκή οδηγία για την προώθηση θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας. Αυτό το σχέδιο – «ανοικτό πρόγραμμα» όπως ονομάζεται – προβλέπει την εξασφάλιση σε καθημερινή βάση της διαμονής των πληττόμενων παιδιών στο ίδρυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντάς τους όσα είχαν μέχρι τώρα και την επιστροφή τους το βράδυ ξανά στους τόπους διαμονής τους με τη χρήση ενοικιαζόμενου λεωφορείου. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε ήδη από άλλα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, ενώ η διοίκηση του Χατζηκυριάκειου μέχρι στιγμής έχει δείξει απρόθυμη να τη θέσει έστω και στη βάση του διαλόγου, προβάλλοντας μάλιστα ως αιτία την έλλειψη πόρων. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα δημόσια αναρτημένα οικονομικά στοιχεία του ιδρύματος φαίνεται ότι όχι μόνο θα μπορούσε να νοικιάσει όχημα για την μεταφορά 35 παιδιών, αλλά ακόμα και να το αγοράσει, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στον ετήσιο προϋπολογισμό, τα έξοδα για τη λειτουργία του ιδρύματος στον Πειραιά με τα έξοδα των κοριτσιών, αποτελούν μόνο το ήμισυ των συνολικών εξόδων του έτους (2020).
Από το 1999, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έγινε με επίκεντρο την Πάρνηθα, το κυρίως κτίριο που στέγαζε τα κορίτσια κρίθηκε ακατάλληλο και έκτοτε τα παιδιά και οι δραστηριότητες του Χατζηκυριακείου στεγάζονται σε κοντέινερ. Στο κτίριο έγινε ολική επισκευή, η οποία χρηματοδοτήθηκε με επιχορήγηση ΕΣΠΑ και παρόλο που η ανακατασκευή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου, η μετεγκατάσταση δεν έχει γίνει για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι και τα παιδιά συνεχίζουν να στεγάζονται σε κοντέινερ. Σε περίπτωση που λειτουργούσε το κτίριο αυτό, το ίδρυμα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητά του έναντι των κοντέινερ και να φιλοξενήσει πολύ περισσότερα παιδιά. Η αδράνεια της διοίκησης επί του θέματος εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο το κτίριο εν τέλει θα χρησιμοποιηθεί όντως για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών ή εάν η κωλυσιεργία κρύβει διαθέσεις άλλου τύπου οικονομικής εκμετάλλευσης του κτιρίου, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την κομβική θέση του πάνω από το λιμάνι του Πειραιά. Γνωρίζουμε επίσης ότι στο παρελθόν αγοράστηκε οικόπεδο στην Αίγινα με χρήματα του ιδρύματος, που προορίζονταν για παιδική κατασκήνωση και κατασκήνωση δεν έγινε ποτέ. Κρίνεται άξιος λόγου, επομένως, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει το ίδρυμα να δαπανήσει πόρους και με ποιο γνώμονα, και κατά πόσο εξακολουθεί μέχρι σήμερα μια ιστορία κακοδιαχείρισης του παρελθόντος που επέφερε, έστω και τυπικές, αλλαγές στα πρόσωπα της διοίκησης.
Βρεθήκαμε στα γραφεία της διοίκησης του Χατζηκυριακείου για να απαιτήσουμε από τη διευθύντρια Αναστασία Κατσιλιέρη και τον πρόεδρο Φίλιππο Σκαραμαγκά να πάρουν θέση για το ζήτημα του επικείμενου διωγμού 35 παιδιών από το ίδρυμα και να δεσμευτούν για τη λειτουργία ενός «ανοικτού» προγράμματος για τα παιδιά αυτά, και ταυτόχρονα να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι άνευ αντικειμένου. Η ευθύνη της κηδεμονίας ανηλίκων άπορων παιδιών είναι βαρύτατη για να αφεθεί στη τύχη της και στο «γράμμα του νόμου». Η Δόμνα Μιχαηλίδου που το 2019 εξήγγειλε την πολιτική «μία οικογένεια για κάθε παιδί» με επιδοτήσεις έως και 1.200 ευρώ/μήνα για ανάδοχες οικογένειες, είναι συνυπεύθυνη για την τύχη 35 κοριτσιών που κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες ένδειας και να στερηθούν τη δυνατότητα για ένα καλό μέλλον. Αποϊδρυματοποίηση σημαίνει παιδιά που φεύγουν από την προστασία των ιδρυμάτων και καταλήγουν στην προστασία μιας οικογένειας που θέλει και μπορεί να τους προσφέρει μια καλή ζωή. Η αποποίηση ευθυνών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ειδικά των πληττόμενων παιδιών.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε τις τύχες 35 κοριτσιών στις ορέξεις μιας διοίκησης που διαχρονικά έχει κατηγορηθεί από τον τοπικό τύπο για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες. Ξεκινάμε άμεσα επαφές με σκοπό την ενημέρωση συλλογικοτήτων, σωματείων και φορέων για ανάληψη κοινής δράσης. Με τις ζωές και τις τύχες των παιδιών δε μπορείτε να παίζετε και δε θα σας επιτρέψουμε να τα απομονώσετε σε κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο.
Ρουβίκωνας